IJshockeywonder van Lake Placid

  • 20 juni 2017, 20:00 - 20:30 uur
  • Ziggo Sport

RECHTSTREEKS VERSLAG/VERSLAG Documentaire over de legendarische zege van de Amerikaanse ijshockeyers op de Sovjet-Unie tijdens de Winterspelen van 1980 in Lake Placid. Voor eigen publiek doorbrak het Amerikaanse team de hegemonie van de sterke Sovjets.

Het wordt “The miracle on ice” genoemd: de zege van de Amerikaanse ijshockeyploeg op de Sovjet-Unie tijdens de Olympische Spelen van 1980. Inmiddels ruim 35 jaar geleden, maar de legendarische wedstrijd zal niet snel worden vergeten. In een documentaire op Ziggo Sport kijken betrokkenen terug op de sensationele zege. Het was een tijd waarin de Sovjets oppermachtig waren in het mondiale ijshockey.

Rivaal

Op zes van de voorafgaande zeven Olympische Spelen hadden ze goud veroverd. Ook in Lake Placid was de Sovjet-Unie favoriet, maar voor eigen publiek stegen de Amerikanen boven zichzelf uit. De onverslaanbaar geachte opponent ging met 4-3 onderuit. Ten tijde van de Koude Oorlog was dit een overwinning op de rivaal die het hele land in rep en roer bracht.

Betekenis

Aanvoerder Mike Enzione scoorde het winnende doelpunt. Naderhand besefte hij wat de betekenis is geweest van de wedstrijd. "Elke Amerikaan heeft drie dingen in zijn geheugen gegrift staan: de moord op John F. Kennedy, Neil Armstrong zet voet op de maan én 'The miracle on ice', de overwinning van de ijshockeyers van de VS op de Sovjet-Unie in de olympische finale van Lake Placid."


Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag