Ik Vertrek

AMUSEMENT Ik Vertrek volgt Nederlandse gezinnen die naar het buitenland emigreren om daar hun geluk te beproeven. Ze gooien het roer om en beginnen bijvoorbeeld een bed & breakfast, camping of restaurant over de grens. Dat gaat zelden van een leien dakje.

Leedvermaak is dan ook zeker een van de redenen dat kijkers massaal afstemmen op het Avrotros-programma. Een andere reden is dat velen er stiekem van dromen om ‘de boel de boel te laten’ en opnieuw te beginnen op een zonnige locatie. De sores en avonturen van de emigranten houden wekelijks ruim een miljoen mensen aan het scherm gekluisterd.

Ellende en successen
De grote vraag is steeds of de droom van de gelukszoekers uitkomt of dat het avontuur uitloopt op een regelrechte nachtmerrie. Leven de landverlaters nog lang en gelukkig op hun nieuwe bestemming of keren ze gedesillusioneerd en failliet huiswaarts? De uitputtende verbouwingen, de frustrerende taalproblemen, de onverwachte heimwee: alle ellende komt voorbij. En soms zijn er gelukkig ook successen te vieren.

Sinds 2005
Het programma Ik Vertrek was voor het eerst te zien in 2005. Het commentaar werd aanvankelijk ingesproken door radio-dj Edwin Diergaarde, tegenwoordig horen kijkers de stem van Daniël Dekker. RTL 4 zond enige tijd een vergelijkbaar programma uit onder de titel Het roer om.