Helden van het Máxima

Geplaatst op 11 Juli, 11:33

Documentairemaker Paul Rigter liep een jaar mee in het Prinses Máxima Centrum, een ziekenhuis speciaal voor kinderen met kanker.

Ieder jaar horen 600 kinderen in Nederland dat ze kanker hebben. Voor hen is het Prinses Máxima Centrum opgericht. Voor de driedelige documentaireserie Helden van Het Máxima volgde Paul Rigter een jaar lang de werknemers van het ziekenhuis, van directeur tot verpleegster.

In de periode was hij aanwezig bij momenten van uitzinnige blijdschap, maar ook momenten van intens verdriet. Een kwart van de kinderen die kanker krijgen, overleeft het namelijk niet. „Ik had enige reserve om aan dit project te beginnen, mede omdat ik zelf twee jonge kinderen heb. Maar los van die vreselijke ziekte is het een enorm inspirerende omgeving”, vertelt documentairemaker Rigter voorafgaand aan de eerste uitzending van Helden van Het Máxima in De Telegraaf.

Wie zijn die mensen?

Het drieluik, dat wordt uitgezonden door AVROTROS, geeft een kijkje achter de schermen van dit nieuwe kinderziekenhuis in Utrecht. We kijken mee over de schouders van de verpleging en de directie en krijgen antwoord op de vraag: Wie zijn deze mensen die hun leven in het teken stellen van de genezing van kinderkanker?

Rigter in De Telegraaf: “Dit project is belangrijk voor mij; op een bepaalde manier kan ik zo een verschil maken. Ik ben niet bezig met het uitlichten van een pakje boter of zo, maar echt iets zinnigs.”