Joris Linssen over Liefs Uit

  • Geplaatst: Woensdag 8 november
Door: Televizier.nl

AMUSEMENT In Liefs uit volgt Joris Linssen – die het stokje heeft overgenomen van Yvon Jaspers – Nederlanders die alles op alles zetten om hun buitenlandse liefde naar ons land te krijgen.

Hoe vond je het om de stellen te volgen?
“Ik vond het heel uitdagend om te zien hoe twee mensen uit verschillende culturen met elkaar, vooroordelen en de complexe Nederlandse regelgeving omgaan. Maar Liefs uit is ook gewoon een alibi om een jaar lang een relatie te volgen. Het laat universele relatieworstelingen zien, zoals voor het eerst samenwonen.”

Heb je je verbaasd over de regels die ermee gepaard gaan om iemand naar Nederland te krijgen?
“Van een afstandje begrijp je waarom die regelgeving er is. Maar nu heb ik van dichtbij het effect gezien. Zo zijn Lucien en zijn Venezolaan Victor (afl. 2) in Amsterdam getrouwd. Victor woonde al een tijd op de Nederlandse Antillen, omdat het voor hem in Venezuela te gevaarlijk was: er is veel straatgeweld, armoede en het land is heel homofoob. Maar een aanvraag om in Nederland te mogen wonen moet je vanuit je vaderland doen. Victor moest dus terug naar het voor hem levensgevaarlijke Venezuela. Dat vond ik heftig om te zien.”

Wie zien we in de eerste aflevering?
“Dat zijn Sanne en Ebu. Zo’n typisch Turkse ober-verhaal waarvan veel mensen zullen denken: meisje, waar begin je aan? Maar ze zijn superverliefd en Ebu is ontzettend lief voor haar. Gedurende het jaar heb ik Sanne mooier en gelukkiger zien worden, hartverwarmend om te zien. Ebu doet echt zijn best, maar het is niet altijd makkelijk. Zo wil hij dolgraag werken, maar dat mag of kan niet. Liefs uit laat zien dat het een groot offer is om voor de liefde naar een land te gaan waar je de taal niet spreekt en de cultuur niet kent. Je krijgt meer respect en begrip voor deze mensen.”  

Liefs uit - Woensdag, 21.25 uur - NPO 1Reageren op dit artikel