Kliniek voor exotische dieren in de jungle(2016)

  • 8 december 2017, 19:25 - 20:25 uur
  • NPO 2

NATUURDOCUMENTAIRE Uit heel Guatemala brengen mensen hulpbehoevende exotische dieren naar een gespecialiseerde kliniek in het regenwoud. Hier lapt een toegewijd medisch team de dieren weer op en bereidt ze voor op een leven in vrijheid. De documentaire Dierenhospitaal in de jungle kijkt hier een jaar lang mee.

In het regenwoud van Guatemala staat een kliniek met bijzondere patiënten: exotische jungledieren. De documentaire Dierenhospitaal in de jungle volgt hier een jaar lang dierenarts Alejandro Morales, zoöloog Anna Bryant en hun enthousiaste en toegewijde team. Vanuit het hele land brengen mensen hen hulpbehoevende dieren, vaak verweesde jongen.

Uiteenlopende soorten

Dat gaat om erg uiteenlopende soorten: van apen en vossen tot krokodillen en van jaguars tot gordeldieren. Anna onderzoekt of een troep slingerapen klaar is om weer in het bos te worden uitgezet en ze bereidt een groep kostbare geelvleugelara’s voor op hun vrijheid. Zowel de apen als de vogels krijgen eerst gps-bandjes om waarmee ze gevolgd kunnen worden om vast te stellen of ze het uiteindelijk redden in het wild.

Natuurlijk erfgoed

De kliniek waar Alejandro en Anna werken, is onderdeel van Arcas. Dit is een non-profitorganisatie die in 1989 is opgezet door een groep Guatemalteken. Deze burgers maakten zich grote zorgen over het verdwijnen van hun natuurlijke erfgoed. Met name waren ze bezorgd over de exotische dieren die ten prooi vielen aan de illegale dierenhandel. In eerste instantie richtte Arcas zich enkel op de zorg voor dieren die door de overheid op de zwarte markt waren geconfisqueerd. Inmiddels zet de organisatie zich veel breder in en krijgen ze jaarlijks tussen de driehonderd en zeshonderd nieuwe dieren in nood binnen.


Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag