Mary Tyler Moore (80) overleden

  • Geplaatst: Woensdag 25 januari
Door: Televizier.nl

SHOWNIEUWS Mary Tyler Moore is op 80-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse actrice lag al een week in op de intensive care na een lange strijd met diabetes.

Mary Tyler Moore won in haar carrière 7 Emmy's en werd genomineerd voor een Oscar dankzij haar rol in de film Ordinairy People. Tyler Moore werd in de jaren zestig beroemd door The Dick van Dyke Show.

The Mary Tyler Moore Show

Daarna ging ze in 1970 op eigen kracht verder met The Mary Tyler Moore Show waarin ze een single vrouw speelde met een carrière in de tv-journalistiek. En dat was heel bijzonder begin jaren zeventig. De actrice werd een rolmodel voor jonge Amerikaanse vrouwen. Zo ook voor Oprah Winfrey die Tyler Moore vaak eerde in haar show.

Oprah Winfrey

Op een van die gelegenheden vertelde Oprah haar idool: "I wanted to be Mary Tyler Moore. I wanted to be Mary, I wanted to live where Mary lived. You have no idea what you’ve meant to me. I just want to say, there’s many times in our lives when there are those of us who only had the television for inspiration, and you were one of those women who was a light."

Zoon Richie

De New Yorkse trouwde drie keer in haar leven en kreeg 1 kind toen ze nog maar 19 was. Richard Jr. werd in 1956 geboren en overleed in 1980 op 24-jarige leeftijd nadat hij zichzelf per ongeluk had neergeschoten. In datzelfde jaar speelde Tyler Moore in Ordinairy People een moeder die haar ene zoon verliest door een ongeluk en wier andere zoon een zelfmoordpoging doet.

Hersentumor

In 2011 werd Tyler Moore geopereerd aan een hersentumor, uiteindelijk overleed ze aan de gevolgen van diabetes, een ziekte die ze al sinds haar 33ste onder de leden had.

Mary Tyler Moore komt prominent voor in het nummer Buddy Holly van WeezerReageren op dit artikel