MASH-acteur David Ogden Stiers (75) overleden

  • Geplaatst: Zondag 4 maart
Door: Televizier.nl

SHOWNIEUWS De Amerikaanse acteur David Ogden Stiers is op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van blaaskanker. Hij werd wereldberoemd als majoor Charles Winchester III in de comedyserie MASH .

Stiers werd in 1942 geboren in de stad Peoria in de staat Illinois, maar groeide op in de staat Oregon. Nadat hij zijn diploma behaalde, verhuisde Stiers naar San Francisco om te leren acteren.

George Lucas

Door zijn imposante stem viel Stiers al snel op. In één van zijn eerste rolletjes speelde hij een omroeper in THX-1138, een vroege film van George Lucas. Ook dook hij in 1971 op in de film Drive van Jack Nicholson.

MASH

Maar het publiek leerde hem pas echt kennen in 1977 toen hij werd gecast in MASH, de comedyserie over de Koreaanse oorlog. Door zijn stem en voorkomen bleek hij geknipt als de hooghartige majoor Charles Winchester III, de deftige, upperclass chirurg die tegen wil en dank in het veldhospitaal moet werken. Stiers bleef tot de grande finale in 1983 te zien in MASH, voor de 130 afleveringen die hij maakte kreeg hij twee Emmy nominaties.

Inspreekwerk

Na MASH bleef Stiers voor de camera actief, zo speelde hij in 1991 een gastrol als de tot euthanasie gedoemde dokter Timicin in Star Trek: The Next Generation. Maar hij verdiende voornamelijk de kost met inspreekwerk voor tekenfilms en series, zo verzorgde hij stemmen voor Disneyklassiekers als Belle en het Beest, Pocahontas en Lilo & Stitch.

Coming out

In 2009 kwam Stiers op 65-jarige leeftijd uit de kast. In een persverklaring liet hij weten dat hij "de nadagen van zijn bestaan" wilde zijn wie hij is: "De tijd is geomen dat ik een partner naast me wil. Wie het ook is, ik wil niet dat hij een leven in discretie moet leiden vanwege mijn keuzes."

Lees ook: MASH-acteur William Christopher overledenReageren op dit artikel