Matt Damon speelt spion in The Good Shepherd(2006)

  • 13 oktober 2017, 20:29 - 23:50 uur
  • RTL 8

THRILLER Matt Damon speelt in The Good Shepherd een van de grondleggers van de CIA. In deze film gaat het er bij de Amerikaanse geheime dienst soms barbaars aan toe.

Heel wat grote films gaan over werknemers van de CIA. Robert De Niro maakte een film waarin de geschiedenis van deze Amerikaanse geheime dienst centraal staat. The Good Shepherd draait om geheim agent Edward Wilson. Door zijn ogen passeren historische gebeurtenissen als de Koude Oorlog, WO II en de Cuba-crisis de revue. Aanvankelijk is de spion een aanhanger van Amerika’s idealen. Maar hoe langer hij in het vak zit, hoe groter zijn gevoel van onbehagen wordt.

Geen biografie

Bijzonder aan The Good Shepherd is dat het door Matt Damon gespeelde personage op CIA-grondlegger James Angleton is gebaseerd. Toch hebben de makers ervoor gekozen om hem niet een-op-een over te nemen en hem zelfs een andere naam te geven. “Angleton stond inderdaad model voor het personage. We wilden daar niet de nadruk op leggen, want we wilden geen biografie maken”, vertelt Damon aan Londonnet.com.

Vuile handen

In The Good Shepherd maakt Damons personage ook vuile handen. Dat kan ook niet anders, vindt de acteur. “Mensen doen dingen voor de goede zaak en met idealistische motieven, maar de wereld zit soms moeilijk in elkaar. Dan denken ze dat ze doen wat goed is, maar vanuit een ander oogpunt gedragen ze zich barbaars en gestoord. Mijn taak is om te begrijpen waarom mijn personage deed wat hij deed. Als hij onwaarschijnlijke besluiten neemt, is daar altijd een reden voor.”


  • Regisseur: Robert De Niro
  • Acteurs: Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, Tammy Blanchard, Billy Crudup
  • Prijzen: Genomineerd voor de Oscar voor beste art direction. Genomineerd voor de Gouden Beer tijdens het filmfestival van Berlijn.

Reageren op dit artikel