Midsomer Murders

SERIE De Britse detectiveserie Midsomer Murders speelt zich af in het fictieve Engelse graafschap Midsomer. Het mag er dan pittoresk uitzien, Midsomer is een moorddadig oord: de plaatselijke inspecteur Barnaby wordt wekelijks geconfronteerd met gruwelijke misdrijven.

Barnaby laat zich gelukkig niet snel van zijn stuk brengen, maar zijn assistenten zijn over het algemeen een stuk minder nuchter. Niet alleen zijn sergeant helpt Barnaby bij het oplossen van de brute moorden, ook zijn vrouw en dochter spelen dikwijls een grote rol.

Rollen
De eerste jaren vertolken John Nettles (DCI Barnaby) en Daniel Casey (DC Troy) de hoofdrollen. In 2003 wordt Casey vervangen door John Hopkins, die de rol van DS Dan Scott op zich neemt. Daarna is Jason Hughes als DC Ben Jones de rechterhand van Barnaby. Gwilym Lee volgt hem op in de rol van DC Charlie Nelson.

Barnaby
De originele Barnaby, John Nettles, houdt het eind 2010 na 81 afleveringen voor gezien. De vertolksters van zijn vrouw Joyce en dochter Cully verdwijnen tegelijk met hem van het toneel. Tegenwoordig speelt Neil Dudgeon de rol van Barnaby. John Barnaby welteverstaan; hij is de neef van Tom Barnaby.

220 landen
De eerste afleveringen zijn gebaseerd op de boeken van Caroline Graham. Later wordt gebruik gemaakt van originele scripts. De uitzendrechten zijn verkocht aan meer dan 220 landen. Veel bekende acteurs speelden gastrollen in de serie, onder hen Orlando Bloom, George Baker, Stephen Moyer (True Blood) en Jeroen Krabbé.