Misdadig goede maffiafilm met De Niro(1990)

  • 11 november 2017, 22:10 - 01:15 uur
  • Veronica

MISDAAD Drie jongens uit de getto’s van New York werken zich omhoog in de maffia – tot het lot zich tegen hen keert. Goodfellas is een van de bekendste gangsterfilms aller tijden.

De Iers-Amerikaanse Henry Hill (Ray Liotta) groeit op in een van de ruigste buurten van New York en raakt betrokken bij de plaatselijke ‘mob’. Hij ontmoet twee andere gangsters in spe, Tommy DeVito (Joe Pesci) en Jimmy Conway (Robert De Niro). Gedrieën klimmen ze op binnen de maffiahiërarchie. Van hun naïef-romantische voorstelling van het leven als gangster blijkt steeds minder te kloppen, wanneer ze terechtkomen in een spiraal van geweld. Wat begon als kleine criminaliteit groeit uit tot moord en doodslag.

Onderkant

Regisseur Martin Scorsese maakt het liefst films over de onderkant van de samenleving, zoals hij in het verleden aantoonde met klassiekers als Mean Streets, Taxi Driver, Raging Bull en Gangs of New York. In veel van zijn oude films speelt Robert De Niro de hoofdrol, die behalve de huisacteur van de regisseur ook een goede vriend van hem is.

Geprezen

De gangsterfilm Goodfellas uit 1990 is een van Scorseses bekendste en meest geprezen creaties. Naast Robert De Niro vertolken Ray Liotta en Joe Pesci de ‘goodfellas’, drie vrienden die in het New York van de jaren zestig en zeventig carrière maken binnen de maffia. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

  • Regisseur: Martin Scorsese
  • Scenario schrijver: Nicholas Pileggi, Martin Scorsese
  • Componist: Diverse Komponisten, Michael Berenbaum, Ron Bochar, William Docker, Tom Fleischman, Frank Graziadei
  • Acteurs: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino
  • Prijzen: Genomineerd voor 6 Oscars, waaronder die voor beste scenario, beste vrouwelijke bijrol (Lorraine Bracco) beste regie en beste film. Won die voor beste mannelijke bijrol (Joe Pesci). Genomineerd voor de Gouden Leeuw tijdens het filmfestival van Veneti.

Reageren op dit artikel
Meer video's van Veronica

Tips voor vandaag