Monument MH17: herinneringsbos met 298 bomen(2017)

  • 17 juli 2017, 13:55 - 15:40 uur
  • NPO 1
Kijk nu

VERSLAG Precies drie jaar na de ramp met de MH17 wordt in Park Vijfhuizen vandaag het Nationaal Monument MH17 onthuld. Dit monument bestaat uit een gedenkteken met daar omheen een herinneringsbos waarin 298 bomen staan geplant.

Precies drie jaar na de ramp met de MH17 krijgt Nederland een gedenkplek. In Park Vijfhuizen is vandaag de officiële opening van het Nationaal Monument MH17, dit vindt plaats na de Nationale Herdenking MH17. Het monument bestaat uit een herinneringsbos waarin 298 bomen staan geplant in de vorm van een herdenkingslint. Deze bomen staan voor alle inzittenden die boven Oekraïne omkwamen nadat hun vliegtuig uit de lucht werd geschoten.

Slachtoffers

Onder hen bevonden zich 196 Nederlanders. Bij de herdenking zijn veel nabestaanden en vertegenwoordigers uit verschillende landen aanwezig. Tijdens de ceremonie worden de namen van alle slachtoffers voorgelezen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima openen het monument en hebben ontmoetingen met nabestaanden en betrokkenen.

Nabestaanden MH17

Bij de totstandkoming van het monument zijn de nabestaanden betrokken. Uit meerdere ontwerpen en locaties kozen zij voor dit herinneringsbos als gedenkplek. Voor de locatie Vijfhuizen is onder meer gekozen omdat het dicht bij Schiphol ligt. Vanaf deze luchthaven vertrok de Boeing 777 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 richting Kuala Lumpur. In maart 2017 zijn de bomen - tien verschillende soorten - geplant door de nabestaanden. Omdat alle 298 slachtoffers nu een eigen boom met een naamplaat hebben, is het ook mogelijk om hen individueel te herdenken. Het monument is na de opening elk moment van de dag te bezoeken.


Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag