Netflix-tip: Jack Black als steenrijke polkakoning

Kijk nu

NET GEMIST Aan de polka is dik geld te verdienen. Dat ondervindt Jan Lewan, een Pools-Amerikaanse ondernemer en muzikant in de Netflix-film The Polka King. Hij wordt steenrijk en verkrijgt een sterrenstatus. Alleen overtreedt hij daarbij wel de wet.

Jan Lewan (Jack Black) is van ver gekomen. De Poolse Amerikaan begon als pizzabezorger en bordenwasser, maar heeft aan het begin van The Polka King zijn zaakjes al enigszins voor elkaar. Hij heeft een eigen winkeltje met Poolse spulletjes en is het boegbeeld van een polkagezelschap dat een aardig gevuld optredensschema heeft.

Piramidespel

Maar daar blijft het niet bij. Dromend van een heus polka-imperium zoekt hij investeerders en dat werkt wonderwel. Alleen doet Jan zijn zaken niet helemaal op een legale manier: hij zet een piramidespel op. Het verkregen geld maakt hij op, in plaats van het te investeren. Uiteindelijk krijgt hij de politie op zijn nek.

Waargebeurd

Hoe absurd de strapatsen van Jack Blacks personage in de film ook lijken, ze hebben echt plaatsgevonden. Dat vertelde de echte Jan Lewan bij de première. Die kan terugkijken op een Grammy-nominatie, optredens voor twee Amerikaanse presidenten en vriendschappen met de Poolse oud-president Lech Walesa en Paus Johannes Paulus II.

The Polka King staat 12 januari op Netflix.Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag