Een jonge sherpa op Mount Everest

Televizier logo

Geplaatst op 16 Februari om 11:00

Amusement nieuws

De mooiste plekken van de planeet en de mensen en dieren die er wonen, daarover gaat Earth’s natural wonders. De driedelige natuurdocumentaireserie start met onder andere de Sherpa’s in de Himalaya.

Tekst: Richard Roosenboom

Mensen die overleven in de mooie, machtige, maar gevaarlijke natuur, daar draait het om in Earth’s natural wonders. Zo komen bij de start van de reeks bijvoorbeeld Tanzaniaanse boeren aan bod die olifanten van hun land willen houden en dappere natuurbeschermers die zich in de woeste Grand Canyon ontfermen over de kuikens van de zeldzame condor. Ook voor sommige Sherpa’s is een onherbergzame leefomgeving dagelijkse kost: veel leden van dit Nepalese bergvolk verdienen hun brood op de Mount Everest.

Beklimmen

De berg oefent een bijna magische aantrekkingskracht uit op bergbeklimmers. Elk jaar weer trekken klimfanaten uit de hele wereld naar de Himalaya om deze hoogste berg van de wereld (8848 meter) te bedwingen. Westerse alpinisten die de Mount Everest willen beklimmen huren vaak Sherpa’s in, als gids en als drager. Verder zorgen ze er ook voor dat de omstandigheden voor de klimmers goed zijn. Ze prepareren in aanloop naar het klimseizoen in de lente de route, want die ligt er door de gevolgen van de barre winterse weersomstandigheden nogal eens moeilijk begaanbaar bij. Sherpa’s spannen daarom bijvoorbeeld touwen langs nieuwe hindernissen en plaatsen ladders over nieuwe kloven in de gletsjers.

Sherpa

Earth’s natural wonders volgt een jonge Sherpa tijdens zijn werk op de Khumbu-gletsjer. Deze hoogstgelegen gletsjer ter wereld ligt voor veel Everest-bedwingers op de route. Aan het eind ervan ligt de Khumbu-ijswaterval, een van de eerste grote hindernissen voor veel klimmers. Het is er levensgevaarlijk: de zon verwarmt het sneeuw- en ijsdek bovenaan de waterval. Dat zorgt ervoor dat er spontaan scheuren in de ondergrond ontstaan of dat er grote ijsblokken opeens naar beneden vallen, een grote bedreiging voor het leven van de klimmers. De ladders en touwen van de sherpa’s zijn zeker daar van essentieel belang.

Earth’s natural wonders | NPO 2 | NTR | 21.05