Heel Holland Bakt (terug)blik II: Kolderieke kalenders en appelige bollen

Televizier logo

Geplaatst op 16 December om 21:34

Amusement nieuws

Na een overvolle auditie aflevering is Heel Holland Bakt nu echt begonnen. Tien thuisbakkers kregen de allereerste opdrachten van het seizoen en bakten er weinig van.

De aflevering begon hoopvol met de signatuuropdracht: de bakkers moesten van Janny van der Heijden facelifts geven aan klassiekers. André van Duin maakte voor de verandering geen flauwe opmerking over haar uiterlijk. Daar was ook niet echt tijd voor: twee uur is aan de korte kant om een complete taart op poten te zetten.

HHB taart afmaken

Schwarzwaldervariaties

De meeste bakkers hadden interessante ingevingen: een naked applepie, een hippe mokkataart en zelfs een veganistische taart met kokos. Opvallend genoeg haalden maar liefst drie bakkers een variatie op de aloude schwarzwalderkirch uit de oven. Maroeska verving de kersen door bramen en dat bleek een schot in de roos. Ook Anna wist wat lekkers te maken, maar de zuurstokroze creatie van Vincent was volgens Janny toch echt te zuur. 

HHB Cas jury

Appelbollenbunders

De technische opdracht leek ook een eitje: maak in 50 minuten vier ouderwetse appelbollen met vanillesaus. Maar de bakkers kregen al direct een pittige keuze toen ze uit maar liefst drie appelsoorten mochten kiezen. Werkt een Jonagold het beste of is het toch lekkerder met een Pink Lady of James Grieve? Een uur later werd er blind gejureerd en zagen Janny en Robèrt over de hele linie een slagveld aan mislukte lekkernijen. Teveel deeg, een overdosis kaneel, sauzen vol klonten gebakjes als doordrenkte vaatdoekjes, het kon niet op en toch moest de jury proeven. Ahmed maakte de meest belabberde bol, Maroeksa de beste van de slechtste.

HHB appelbollen jureren

Adventtalent

Janny en Robèrt hadden na de eerste dag even tijd nodig de boel te laten bezinken. De goedmoedige Liesbeth bleek een stresskip en Ahmed leek zich er wat te makkelijk van af te maken in de eerste opdracht en flopte bij de technische. Hij en de rest kregen de kans zich te revancheren bij het spektakelstuk: een eetbare adventskalender met minstens 24 individuele lekkernijen. Niets zo onvoorspelbaar als een bakwedstrijd, want Maroeska's creatie bleek niet gaar en bezweek jammerlijk onder het eigen gewicht. Ahmed blunderde weer toen zijn speculaasdeeg de mist in ging en Liesbeth sneed zichzelf in de vingers maar bleef haar zenuwen toch de baas.

HHB Liesbeth André

Meesterbakker van de week

Toen alle spektakelstukken geproefd waren, ging de jury in beraad. Ze waren er echter al vrij snel uit. Nicole kwam uit de bus als de eerste meesterbakker van het seizoen. Haar baksels waren deze aflevering van hoog niveau, ondanks de verre van perfecte appelbol. De blonde krullenbol was door het dolle heen.

HHB Nicole wint

Exit Ahmed

Ahmed moest zijn schort aan de wilgen hangen. Volgens Janny kan de 28-jarige laborant de druk in de tent onvoldoende aan, daarom lukt het 'm niet om zich volledig op zijn werk te richten. Zonde, want Ahmed heeft volgens Janny wel degelijk baktalent en de technieken in huis. Enigszins teleurgesteld maar blij bij de laatste 10 te zitten verliet Ahmed de baktent. 

HHB Ahmed Robert