Heel Holland Bakt-terugblik I: Buitenbaksels en schiftingstress

Televizier logo

Geplaatst op 9 December om 21:40

Amusement nieuws

Het zesde seizoen van Heel Holland Bakt pakt het heel anders aan. Voor het eerst is te zien hoe de jury tot tien thuisbakkers komt.

Dat betekent open auditiedagen op landgoed Maarsbergen waar ruim vijfhonderd hoopvolle amateurbakkers en hun creaties op audientie komen bij de kritische jury. Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven hebben hulptroepen ingeroepen om de schier eindeloze parade aan baksels te testen. Oud-winnaars prikken een vorkje mee en beoordelen de vaak bijzondere ovenwonders, zoals een kleurrijke spinazietaart. Janny had zoiets nog nooit gezien, gehoord of geproefd. Dat de beste man niet door was, verklaart waarom.

HHB zoete spinazietaart

Back to basics

Na een calorierijke eerste auditieronde waren er nog 15 mogelijke kandidaten over. Van hen mogen er slechts 10 door naar de befaamde Heel Holland Bakt tent. Letterlijk, want de volgende selectieronde vindt buiten de tent plaats. De bakkers moeten terug naar de basis en twee opdrachten zonder luxe bakartikels zien te rooien. De eerste is gelijk een zenuwslopende: spuit in 80 seconden een taartje op met slagroom en flambeer de toefjes. Met trillende handen nam iedereen de goedgevulde spuitzak van Robèrt in z’n handen terwijl Janny onverstoorbaar op haar smartphone de tijd bij hield.

HHB main cast

Flamm-kuch-kuchen

De tweede buitenopdracht diende ook als signatuuropdracht: bak naar eigen inzicht binnen 45 minuten een flammkuchen, ook wel een tarte flambé genaamd. De bakkers moesten het deeg zelf kneden en bakken in een op hout gestookte buitenoven. De houtoven zorgde bij vlagen voor verstikkende rookpluimen, de wind blies bij menig bakker de spullen aan de kant en goed deeg laat zich amper kneden in de vochtige buitenlucht. Dit alles zorgde voor stevige stress bij de bakkers en plakkerige bodems bij de flammkuchen die geregeld bleven plakken voordat ze met grof geweld de oven in geduwd werden.

HHB flammkuchen

De laatste schifting

Janny en Robèrt moesten na het laatste proefrondje er toch echt aan geloven. Met maar 10 schorten te vergeven, moesten ze vijf thuisbakkers naar huis sturen. Ze maakten hun schifting op basis van wat ze gezien en geproefd hadden, maar ook met het oog op mogelijke potentie. Buiten de tent waren de eerste tranen al een feit: bakker Aruna had beide selectieopdrachten slecht gemaakt en wist dat haar lot al vaststond.

HHB Janny Robert

Kandidaten Heel Holland Bakt 2018

Aan André de taak de geselecteerde thuisbakkers bekend te maken. Hij noemde de namen terwijl Janny hen het schort omhing en Robèrt met zijn gemoedelijke vaderlijke blik toekeek. Dit zijn de kandidaten van dit seizoen: Anna, Vincent, Maroeska, Ahmed, Nicole, Liesbeth, Cas, Hanneke en maar liefst twee Kims.

Bakkers van de week

Opvallend genoeg zijn de heren ditmaal beduidend in de minderheid: zeven vrouwen en drie mannen gaan vanaf volgende week de strijd met elkaar aan. Een beetje fijnproever ziet al een vroege publieksfavoriet in Maroeska, de 59-jarige kunstenares met kenmerkende bril die zonder een spoor van zenuwen door de opdrachten heen leek te zweven. Ook de struise Fries-Zwitserse Liesbeth lijkt een publieksfavoriet in wording. Bij de mannen is de 23-jarige Cas al een blikvanger vanaf het moment dat hij auditie kwam doen met zijn doventolk en Christoffeltaart.

Poetsenbakker van de week

Ook dit seizoen is Janny van der Heijden weer vrijwillig het doelwit van André’s zoet bedoelde grapjes. In deze aflevering moest Janny het driemaal ontgelden. Beste opmerking: “Moet die ook in de achterbak, Janny?”, nadat Van der Heijden met smaak een hapje flammkuchen naar binnen werkte.