Jacqueline adopteerde haar dochter uit een kindertehuis in Roemenië

Televizier logo

Geplaatst op 12 Februari om 11:00

Amusement nieuws

Mihaela was anderhalf jaar oud toen Jacqueline Koenen haar adopteerde uit een kindertehuis. Die eerste maanden van haar leven hadden grote consequenties. In Eindelijk thuis gaat Jacqueline met Mihaela terug naar geboorteland Roemenië.

Twee foto’s kreeg Jacqueline Koenen (51) van Mihaela (24) toegestuurd. Er stond een meisje op met donkere ogen en bruin haar. Ze droeg alleen een luier en met haar handjes hield ze zich staande aan de versleten spijlen van haar kinderbedje. “Toen ik dat zag, dacht ik: ze moet daar meteen weg”, vertelt Jacqueline in de eerste aflevering van Eindelijk thuis. Niet veel later haalde ze het toen anderhalf jaar oude meisje op in een kindertehuis in Roemenië. “Ik koos voor adoptie, omdat ik zelf geen kinderen kan krijgen”, zegt Jacqueline. In een boek over een Amerikaans stel dat een kind adopteert las ze dat adoptieouders vooral Roemenië niet moeten vergeten. Omdat daar ook veel kinderen onder slechte omstandigheden in tehuizen zitten.

Band opbouwen

“Niet lang nadat mijn inmiddels ex-man en ik haar hadden meegenomen naar Nederland, vielen me dingen op bij Mihaela. Als ik haar haartjes wilde kammen, liep ze weg. Ook als ik haar kwam ophalen bij de peuterspeelzaal rende ze bewust de andere kant op als ze me zag”, zegt Jacqueline. “Ik had het gevoel dat ik geen band met haar kon opbouwen.” Anderhalf jaar nadat Jacqueline en haar man Mihaela adopteerden, gingen ze uit elkaar. Jacqueline stond er vanaf toen alleen voor. En haar latere partners waren ook niet altijd even goed voor haar en haar adoptiedochter. Toen Mihaela ouder werd ontstonden er andere problemen.

Identiteitscrisis

“Ik ben heel close met haar, maar er zijn ook periodes dat ik haar kwijtraak. Dan heeft ze een identiteitscrisis en botst het echt tussen ons. Mihaela kan een muur om zich heen vormen en helemaal haar eigen plan trekken.” Ze ging om met verkeerde vriendjes, loog tegen Jacqueline, experimenteerde een korte periode met drugs en maakte haar opleiding niet af. Verschillende keren vertrok ze uit het huis om tijdelijk ergens anders te wonen. “In de eerste jaren van haar leven heeft ze een sterk overlevingsmechanisme opgebouwd. Daarom voert ze een constante strijd en is onze relatie soms erg moeizaam.”

Eindelijk thuis

Toen zag Jacqueline Eindelijk thuis op tv. In het programma gaan adoptieouders met hun adoptiekinderen terug naar het geboorteland. “Ik had al vaker het gevoel gehad dat teruggaan naar Roemenië problemen voor Mihaela zou kunnen oplossen. Dat haar vragen dan beantwoord worden en ze een stukje terugkrijgt van wat ze altijd heeft gemist. Maar financieel lukte het niet om de reis te maken.” Dus besloten ze mee te doen. “Toen we werden uitgekozen, twijfelde ik nog wel even. Het komt wel allemaal op tv en het zou natuurlijk best emotioneel worden”, zegt Jacqueline. Maar ze zetten toch door. “Ik wist al vanaf het moment dat ik haar kreeg, dat ze ooit zou willen weten waar ze vandaan kwam. En dat recht heeft ze ook. Ik hoopte dat ze zichzelf zou terugvinden in haar geboorteland.”

Eindelijk thuis | maandag | NPO 1 | KRO-NCRV | 21.15