Documentaire over De Nijmeegse scooterzaak

Televizier logo

Geplaatst op 11 Februari om 14:14

Informatief nieuws

Acht jaar lang duurde het geduw en getrek rond de Nijmeegse scooterzaak die een man het leven kostte. De daders weigerden te zeggen wie de scooter bestuurde en dat zorgde voor nog meer ellende. Hoe het allemaal ging, zien we in Het fatale scooterongeluk.

Het begint allemaal op 15 januari 2010 wanneer Mohamed el G. (19) en Mohamed A. (18) op een gestolen scooter door Nijmegen rijden om een hotel te beroven. Maar dat gaat niet door. Wanneer de politie ze aan wil houden wegens een kapot achterlicht, slaan ze op de vlucht. Tijdens de dollemansrit die volgt, rijden ze op een zebrapad een voetganger dood. Wat volgt is een acht jaar lange juridische strijd omdat beide verdachten zeggen de scooter niet bestuurd te hebben.

Vrijspraak

In Hoger Beroep worden de mannen zelfs vrijgesproken voor de dood van de voetganger. Dit tot grote ontsteltenis van ieder weldenkend mens. De twee mannen geven elkaar de schuld, ooggetuigen spreken elkaar tegen en de politie heeft geen technisch bewijs.

Einde

De zogenoemde Nijmeegse Scooterzaak kwam begin 2018 na acht jaar eindelijk tot een einde. Programmamakers Hetty Nietsch en Manon Blaas volgden het juridische steekspel achter de schermen volgen en laten zien wat dat opleverde in hun documentaire Het Fatale Scooterongeluk. Tot en met de definitieve veroordeling bij de Hoge Raad in 2018.

2Doc: Het Fatale Scooterongeluk, maandag 25 februari om 20.25 uur op NPO 2