Jort Kelder presenteert special over ouderenzorg

Televizier logo

Geplaatst op 3 December om 15:18

Informatief nieuws

Jort Kelder praat in Ouderenzorg: de taboes op tafel met kenners en publiek over alle precaire onderwerpen in de zorg.

De zorg, en vooral de ouderzorg kost bakken met geld. Per jaar gaat 21% van de totale uitgaven voor zorg naar 4% van de bevolking: de 80-plussers. Dat is nu al 2,5 keer meer dan twintig jaar geleden. En omdat over twintig jaar bijna 10% van de bevolking 80+ is, gaan we dat niet volhouden.

Geen toekomstperspectief

Hoe moet dat verder? Is het bijvoorbeeld terecht door te gaan met medische behandelingen van ouderen als er geen toekomstperspectief meer is? En hoeveel kosten we per persoon eigenlijk aan zorg?

Hugo de Jonge

Prominenten uit verschillende hoeken binnen de ouderenzorg schijnen hun licht op de situatie. Onderwerpen als mantelzorg, de rol van de politiek, vergrijzing en mogelijke alternatieve oplossingen worden besproken door onder anderen Hugo de Jonge (minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Pieter Bakx (gezondheidseconoom van de Erasmus University) en Carin Gaemers (onderzoeker en mede-initiatiefnemer van het manifest Scherp op Ouderenzorg). Jort Kelder leidt alles in goede banen.

Eric Corton en Hugo Borst

De verschillende onderwerpen worden geïntroduceerd aan de hand van scènes uit de solovoorstelling Ma, live gespeeld door Eric Corton. De voorstelling is gebaseerd op het boek van Hugo Borst over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis.

Ouderenzorg: de taboes op tafel, maandag 21 januari om 20.25 uur op NPO 2