Twaalf jaar werken, maar dan heb je ook wat in Boyhood

Televizier logo

Geplaatst op 19 Juli om 10:16

Kijktips nieuws

Hoe verbeeld je opgroeien in een film? Regisseur Richard Linklater deed het in Boyhood door de film over een periode van maar liefst twaalf jaar op te nemen.

De Amerikaanse regisseur Richard Linklater neemt graag de tijd om zijn verhalen te vertellen. In Boyhood neemt hij die tijd op een bijzondere manier: de opnames van de film duurden maar liefst twaalf jaar.

Boyhood

Linklater brak in de jaren 90 door met het romantische drama Before Sunrise. In die film leren twee jonge mensen elkaar kennen in de trein. Negen jaar later kwamen ze elkaar weer tegen in Before Sunset. Weer negen jaar later sloot Linklater zijn Before-trilogie af met Before Midnight.

Voor het drama Boyhood pakte Linklater het nog anders aan: hij werkte twaalf jaar lang aan de film. Ieder jaar in de zomer kwamen de regisseur en zijn hoofdrolspelers bij elkaar om weer een deel van het verhaal op te nemen.

Door die aanpak zie je Mason (Ellar Coltrane) ook echt opgroeien van een jongetje van een jaar of zes tot een jongeman die op het punt staat om te gaan studeren.

Familiedrama

Boyhood laat niet alleen zien hoe Mason opgroeit. De film heeft ook aandacht voor zijn gescheiden ouders en zijn zus.

Linklater laat zien hoe de verhoudingen tussen Mason, zijn vader en moeder (Ethan Hawke en Patricia Arquette) en zijn zus (Lorelei Linklater) door de jaren heen veranderen.

Dat levert een intiem portret op dat laat zien dat het leven niet zozeer om de grote gebeurtenissen draait. Het zijn vaak juist de kleine dingen die je als persoon vormen.

Het indrukwekkende Boyhood sleepte zes Oscarnominaties in de wacht, waaronder die voor beste mannelijk bijrol (Ethan Hawke), beste regie en beste film. Patricia Arquette ging naar huis met de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol.