Nieuwsuur (2017)

  • 11 november 2017, 22:00 - 22:40 uur
  • NPO 2
Kijk nu

ACTUALITEITEN Het nieuws en sportnieuws met achtergronden, duiding en analyse.

In de uitzending:

* Kamerlid Omtzigt liet 'nepgetuige' praten over MH17
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt geeft toe dat hij fouten heeft gemaakt door een Oekra´ense 'nepgetuige' op te voeren. "In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen, heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik", schrijft hij op Twitter. De NRC meldt vandaag dat Omtzigt op een bijeenkomst op de Vrije Universiteit Amsterdam over MH17 een man naar voren schoof die van tevoren door hem was ge´nstrueerd. Hij liet deze Oekra´ense 'nepgetuige' in een zaal vol nabestaanden twijfel zaaien over de toedracht van de ramp. Te gast is Nieuwsuurverslaggever Gert-Jan Dennekamp, die het dossier al lang volgt.

* De Onderstroom: frustratie in Bergen
Burgerparticipatie: het klinkt mooi, maar het leidt in de praktijk tot veel conflicten. Want burgers mogen dan wel meepraten, maar wordt er ook echt naar ze geluisterd? In onze serie 'De Onderstroom' is verslaggever Jan Eikelboom deze week in Bergen. Daar leidt inspraak tot tot veel frustratie, bij zowel burgers als bestuur.

* Spanje, CataloniŰ en de EU
Twee weken na de afzetting van de Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft de Spaans-Catalaanse strijd zich verplaatst naar de voordeur van de Europese Unie. Maar daar wil men zijn vingers er niet aan branden. Het is hoog tijd dat Europa zich uitspreekt. Dit vinden 200 Catalaanse burgemeesters, die hiervoor dinsdag demonstreerden in Brussel. Twee politicologen vinden dat er tot nu toe veel slechte keuzes zijn gemaakt in het conflict en dat de EU veel duidelijker op moet treden.


  • Bijzonderheden: Teletekst ondertiteld, HD 1080i
  • Seizoen: 2017

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag