Nieuwsuur (2017)

  • 8 december 2017, 22:00 - 22:55 uur
  • NPO 2
Kijk nu

ACTUALITEITEN Het nieuws en sportnieuws met achtergronden, duiding en analyse.

Met in deze uitzending:

* Brexit: het echte werk kan nu beginnen

Na maanden van traag verlopende onderhandelingen is er dan eindelijk een akkoord. Het valt op dat de EU op de meeste terreinen zijn zin heeft gekregen. Zo is het bedrag dat de Britten voor de brexit-scheiding moeten betalen rond de 50 miljard euro en zijn de rechten van de 3 miljoen Europese burgers die in Groot-BrittanniŽ blijven wonen goed geregeld.

Uit het vijftien pagina's tellend akkoord dat de onderhandelaars vannacht hebben gesloten, blijkt ook dat de Britten voorlopig nog de uitspraken van het Europees Hof van Justitie overnemen als het gaat om de burgerrechten.

Over de Ierse kwestie, waarover vannacht nog werd onderhandeld, is afgesproken om voorlopig alles bij het oude te laten. Groot-BrittanniŽ wil alles doen om te voorkomen dat er een harde grens komt met slagbomen en paspoortcontroles.

* In welke gemeenten staat de PPV op de lijst?
De PVV wil bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in ruim zestig gemeenten meedoen. Voorwaarde is dat er voldoende geschikte raadskandidaten worden gevonden. Maar die zoektocht verloopt moeizaam. Heel wat mensen hebben zich bij de PVV gemeld, maar velen werden afgeserveerd, vaak zonder opgaaf van reden. PVV-leider Geert Wilders komt vandaag naar het stadhuis in het centrum van Utrecht om daar een verklaring af te leggen.

* Onderzoekscollectief: gezochte man op MH17-tapes is Russische generaal
Een van de militairen die worden gezocht door het MH17-onderzoeksteam is geÔdentificeerd als een hoge Russische generaal. Onderzoekscollectief Bellingcat meent dat de gezochte 'Delfin' niemand anders kan zijn dan kolonel-generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjov. Bellingcat komt tot die conclusie op basis van digitale bronnen en stemanalyses van gespreksopnamen van Delfin.

* Wensballonnen landelijk verbieden?
De wensballon is populair. De rage is overgewaaid uit landen als Thailand en maakt furore als een soort vuurwerk zonder knal. Maar er gebeuren regelmatig ongelukken mee. Vaker klinkt de roep om een landelijk verbod. "Wij zijn ons huis kwijtgeraakt", zegt Cathy van Hoorn. Ze woonde in een stolpboerderij, tot een fatale brand de boerderij in de as legde. Dick Schilder, buurman en brandweerman, hielp met blussen van de boerderij. Tevergeefs. "Het ging te snel."

Met sport:

* Handbal: WK - Nederland - Duitsland
* Voetbal: Joe?l Veltman en Siem de Jong over Ajax - PSV
* Curling: OKT - Nederland - Denemarken


  • Bijzonderheden: Teletekst ondertiteld, HD 1080i
  • Seizoen: 2017

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag