Op naar een wereldrecord in Salt Lake City(2017)

  • 8 december 2017, 20:25 - 21:35 uur
  • NPO 3
Kijk nu

VERSLAG Een wereldrecord. Dat is wat de schaatsers willen rijden op het snelle ijs in Salt Lake City. De sprinters wagen als eerste een poging. Zij komen in actie op de 500 meter. Daarna volgen de ploegenachtervolgingen.

Als er dit schaatsseizoen nog ergens een wereldrecord kan worden gereden, dan is het wel dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. De plaatselijke Utah Olympic Oval staat immers bekend als de snelste ijsbaan ter wereld. NOS Sport laat zien of een van de schaatsers een magische barrière beslecht.

Wereldrecords

De eerste wereldrecords die kunnen sneuvelen, zijn die van de 500 meter. De snelste vrouw ooit op die afstand is de Zuid Koreaanse Sang-hwa Lee. Zij kwam in 2013 in Salt Lake City tot een tijd van 36,36 seconden. 's Werelds snelste man is Pavel Koelizjnikov. De Rus scherpte de mondiale toptijd twee jaar geleden aan tot 33,98. Hij is daarmee de eerste - en vooralsnog enige - schaatser die de 500 meter binnen de 34 seconden aflegde.

Ploegenachtervolging

Na de 500 meters is het tijd voor de ploegenachtervolgingen. Bondscoach Geert Kuiper zal flink moeten puzzelen om twee sterke ploegen op het ijs te brengen. Bij de heren is Sven Kramer afwezig, en de damesploeg moet het in elk geval doen zonder Ireen Wüst. Beide schaatsers vinden de world cup niet passen in hun voorbereiding op het olympische kwalificatietoernooi (OKT) dat eind deze maand in Heerenveen wordt gehouden.

  • Aflevering: 317 Schaatsen: Wereldbeker Salt Lake City

Reageren op dit artikel
Meer video's van Zondag met Lubach

Tips voor vandaag