Opkomst en ondergang van IS(2017)

  • 11 december 2017, 21:15 - 22:00 uur
  • NPO 2

DOCUMENTAIRE In het eerste deel van een tweeluik over de opkomst en ondergang van IS bezoekt programmamaker Sinan Can onder meer het woonhuis van IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi. Deze zou in juni 2017 bij bombardementen zijn omgekomen.

In 2014 veroveren de strijders van Islamitische Staat een groot deel van Syrië en Irak. IS geldt al snel als de gevaarlijkste terreurorganisatie ter wereld, totdat deze eind 2017 wordt verslagen. De documentarie In het spoor van IS is een tweeluik. Hierin proberen programmamakers Sinan Can en Jochem Pinxteren de opkomst en ondergang van IS te verklaren.

IS

In de eerste aflevering laten ze zien hoe de val van Saddam Hussein in 2003 een explosieve golf van sektarisch geweld in werking zet en hoe een kleine groep extremisten hiervan profiteert. Can reist van het kamp van de grondlegger van het terrorisme in Irak naar plaatsen als Bagdad, Fallujah, Tikrit en Samarra. Hij bezoekt onder andere het woonhuis van de in 2017 omgekomen IS-leider Al-Baghdadi.

Beklemmend portret

In In het spoor van IS reist Sinan Can in het kielzog van de zware gevechten door het verwoeste Syrië en Irak. Hij bezoekt sleutelplaatsen in de opkomst en ondergang van Islamitische Staat en spreekt met ooggetuigen die onder het terreurbewind leefden. In het eerste deel van dit tweeluik is hij in Mosul zelfs nog aanwezig bij de laatste gevechten tegen IS. Het is een beklemmend portret waarin zowel daders als slachtoffers van deze zwarte bladzijde in de recente geschiedenis aan het woord komen. Sinan Can is een Nederlandse journalist met Turkse roots. Hij werkte onder meer bij het tv-programma Zembla.

  • Seizoen: 1
  • Aflevering: 1/2 Geschiedenis van het kwaad

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag