Oranjeleeuwinnen kunnen Ierse muur niet slechten

Kijk nu

NET GEMIST

In hun derde kwalificatieduel voor het WK2019 hebben de Oranjevrouwen met 0-0 gelijkgespeeld tegen Ierland. In Nijmegen was de Europees kampioen negentig minuten lang aan het beuken tegen de Ierse muur, maar deze werd niet geslecht.

Voorafgaand aan het duel Nederland - Ierland sprak bondscoach Sarina Wiegman al van een moeilijke avond. Zij verwachtte een zeer defensief Ierland, dat met man en macht zou proberen te voorkomen dat Oranje een goal zou maken. Niets was minder waar.

Bal van de lijn

In de eerste helft haalden de Ierse voetbaldames twee keer een bal van de lijn. Eerst was het Stefanie van der Gragt, niet veel later Lieke Martens die een Ierse speelster de bal van de lijn zag halen. Vlak voor rust raakte Vivianne Miedema de paal.

Handsbal

Na rust was het spelbeeld hetzelfde. Oranje bleef drukken op het Ierse doel en kreeg kansen. Ierland beperkte zich enkel tot verdedigen en de ballen wegroeien. Opnieuw Miedema, wederom Martens en Sherida Spitse hadden het vizier niet op scherp staan. In de slotfase claimden de Oranjeleeuwinnen nog een strafschop wegens hands. Waar heel Nijmegen en televisiekijkend Nederland de handsbal zag, wuifde de Russische scheidsrechter Poestovoitova alle protesten weg.

Dominantie

Uit de statisieken na afloop blijkt eveneens hoe groot de dominantie van de Nederlandse vrouwen was. De Oranjeleeuwinnen hadden 81% balbezit, namen 36 schoten voor hun rekening waarvan er 13 tussen de Ierse palen gingen. Ierland had over de hele wedstrijd gezien 3 schoten, waarvan er geen enkele op het doel van Nederland ging.

Europees kampioen

Door het gelijkspel - dat door 1,1 miljoen mensen werd bekeken op Veronica - staan de Oranjeleeuwinnen nog wel op de eerste plaats in hun kwalificatiegroep. Met zeven punten uit drie duels is er nog niks aan de hand, maar het chagrijn zal overheersen bij de Europees kampioen van 2017.Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag