Penoza

SERIE Penoza draait om Carmen van Walraven, gespeeld door Monic Hendrickx. Ze kent het criminele circuit als geen ander en is gedwongen zelf de leiding nemen over De Winkel. Carmen deinst voor niets of niemand terug.

Penoza is een van de meest succesvolle Nederlandse series van de afgelopen jaren. Het eerste seizoen werd in september 2010 door de KRO uitgezonden. Het succes daarvan leidde tot een tweede en derde reeks in 2012 en 2013. In september 2015 worden fans na anderhalf jaar wachten getrakteerd op het langverwachte vierde seizoen.

De Winkel
Penoza neemt kijkers mee in de wereld van Carmen. Haar man Frans stond samen met haar broer Irwan aan het hoofd van De Winkel, de vlag waaronder de illegale zaken van de familie zich afspelen. Als Frans vervolgens voor de ogen van hun zoontje geliquideerd wordt en Irwan achter de tralies belandt, voelt Carmen zich gedwongen om de leiding van De Winkel op zich te nemen. Ondertussen probeert ze haar kinderen te beschermen in een wereld waarin ze niemand kan vertrouwen.

Gouden Kalf
Monic Hendrickx is als Carmen hét gezicht van Penoza. Daarmee kunnen de makers rekenen op een actrice van naam. Op haar schoorsteen glinsteren de nodige tv- en filmprijzen. Ook Penoza leverde haar een prijs op. In 2013 kreeg ze het Gouden Kalf voor de beste actrice in een televisiedrama. Penoza zelf werd in 2014 genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring voor het beste televisieprogramma van het jaar.

Bekende acteurs
Naast Monic duiken tal van bekende Nederlandse acteurs in Penoza op. Onder hen zijn Loek Peters, Gijs Naber, Raymond Thiry, Eric Corton, Sigrid ten Napel, Marcel Musters en Peter Blok. In het vierde seizoen spelen ook Barry Atsma en Jacob Derwig in de serie mee.