Roberto Benigni ontroert in La vita Ť bella(1997)

  • 13 januari 2018, 21:15 - 23:05 uur
  • Eén
Kijk nu

TRAGIKOMEDIE La vita è bella vertelt het verhaal van een Joodse man die zijn zoontje wil beschermen tegen de gruwelijkheden van een concentratiekamp. Hij laat hem geloven dat het een groot spel is.

In La vita è bella staat Guido Orefice (Roberto Benigni) centraal. Deze Joodse man leeft voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog een heerlijk leven in Italië. Hij wordt stapelverliefd op de fraaie dame Dora, met wie hij trouwt en een zoontje krijgt. Ze lijken samen een prachtige toekomst tegemoet te gaan, maar dan breekt de oorlog uit.

Spel

Guido, Dora en hun zoontje worden gevangengenomen door de Duitsers en gedeporteerd naar een concentratiekamp. Guido wil niet dat zijn zoon ook maar iets van de gruwelijke realiteit meekrijgt. Hij komt daarom op het briljante idee om zijn zoontje te laten geloven dat het allemaal een groot spel is. Het lukt Guido hierdoor om geluk en gruwelijkheden dichtbij elkaar te laten komen.

Oscar

La vita è bella kreeg maar liefst twee Oscars, die voor beste film en beste mannelijke hoofdrol. Opmerkelijk was de manier waarop Roberto Benigni zijn prijs in ontvangst nam. Hij liep over de stoelen van andere aanwezigen in de richting van het podium, waarna hij met duidelijk gespeeld enthousiasme zijn dankwoordje deed.


  • Regisseur: Roberto Benigni
  • Scenario schrijver: Roberto Benigni, Vincenzo Cerami
  • Componist: Fernando Ascani, Nicola Piovani, Benni Atria, Michael Barry, Louis Cerborino, Claudio Chiossi
  • Acteurs: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Giustino Durano, Horst Buchholz
  • Prijzen: Genomineerd voor 7 Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie. Won die voor beste filmmuziek, beste acteur (Roberto Benigni) en beste buitenlansde film. Genomineerd voor de Gouden Palm tijdens het filmfestival van Cannes.

Reageren op dit artikel