Schattig meisje steelt hoofddeksel van de paus

Kijk nu

NET GEMIST De kleine Estella mocht op bezoek bij de paus. Op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad kreeg ze een kus van het hoofd van de rooms-katholieke kerk. Maar dat vond Estella niet genoeg. Bekijk de beelden hierboven.

Estella mocht Paus Franciscus ontmoeten. Haar peetoom Mountain Butorac organiseert jaarlijks katholieke bedevaarten. Zijn peetdochter was speciaal uit Amerika overgevlogen voor deze gelegenheid. En ze ontving zelfs een kus van de beste man. Een enorme eer voor rooms-katholieken. Maar het bleef niet bij een kus. Estella griste het hoofddeksel van het hoofd van de paus. Aan de beelden te zien kon hij er gelukkig hartelijk om lachen.

Pileolus

Het hoofddeksel van de paus heeft veel weg van een Joods keppeltje. In de katholieke kerk wordt het hoedje echter een pileolus of een zucchetto genoemd. De kleur verraadt de functie van de drager. Kardinalen dragen een rode pileolus, terwijl de paus een witte heeft. Bisschoppen mogen dan weer een paars hoofddeksel op en de overige priesters dragen een zwarte pileolus. Bij ceremoniële gelegenheden verruilt de paus zijn pileolus voor een mijter.



Reageren op dit artikel