Moord in de ruimte

Geplaatst op 17 Juni, 14:40

Endeavour onderzoekt een dodelijk auto-ongeluk, waarbij een jonge astrofysicus en zijn vriendin het leven lieten. Hij vindt belangrijke sporen, maar ziet zijn concurrent Ronnie Box ermee aan de haal gaan.
Dat Morse (Shaun Evans) het in het zesde seizoen van Endeavour Morse aan de stok zou krijgen met de nieuwe chef Ronnie Box was snel duidelijk. Ook nu zit de ambitieuze Box (Simon Harrison) hem weer behoorlijk in de weg. Morse onderzoekt de dood van een jonge professor in de astrofysica (ruimtenatuurkunde), die ook een wetenschappelijk tv-programma presenteerde. Zijn levenloze lichaam en dat van van zijn vriendin liggen in een gecrashte auto. Onderzoek wijst uit dat de vrouw al dood was voor het ongeluk en dat iemand met de auto heeft geknoeid. Morse vindt enkele essentiële aanwijzingen, maar ziet Box met de eer strijken. Extra leuk aan deze aflevering is de link met de geschiedenis: het mysterie speelt zich af vlak voor de lancering van de Apollo 11.

Beste beentje

Anno 2019 staat de teller van Endeavour Morse op zes seizoenen. Shaun Evans had nooit verwacht dat hij zo lang in de huid zou kruipen van de bekende inspecteur: "De pilot was bedoeld als een eenmalig iets. We hadden tevoren ook geen contract voor een paar seizoenen of zo getekend." Volgens de Britse acteur kijken de makers elk seizoen opnieuw hoe ze de serie kunnen verbeteren: "In plaats van er maar weer gewoon een seizoen uit te persen omdat er zo nodig een vervolg moet komen. Het dwingt iedereen om zijn beste beentje voor te zetten en zijn uiterste best te doen. Je raakt nooit zelfvoldaan.”