So you think you can dance

AMUSEMENT So you think you can dance (SYTYCD) is een talentenjacht waarin wordt gezocht naar de beste danser van de lage landen. Van hiphop tot klassiek ballet: alle genres komen voorbij. Van de kandidaten wordt verwacht dat ze zich ontwikkelen tot all-round dancer.

So you think you can dance begint met de audities. Dansers tussen 18-30 jaar uit Nederland en België kunnen zich solo, als duo of als groep aanmelden. Na de auditie bepaalt de jury meteen of de kandidaat goed genoeg is voor de volgende ronde.

Bootcamp
Dansers die unaniem in de smaak vallen, krijgen een Bootcamp ticket. Twijfelgevallen kunnen worden doorgestuurd naar de choreografie. Hier leren ze binnen één uur een choreografie aan van hoofdchoreograaf Roy Julen, die ze diezelfde dag moeten opvoeren voor de jury. Dit element is in het vijfde seizoen weggelaten. Tijdens de bootcampronde leren de dansers verschillende dansstijlen aan. Na de audities en bootcamps blijven 9 mannelijke en 9 vrouwelijke dansers over (in 2015 20 dansers in totaal), die samen de liveshows ingaan. In koppels dansen ze elke week op diverse muziekstijlen.

Publiek
Het publiek stemt vervolgens op het favoriete koppel. De drie koppels met het minste aantal stemmen komen terecht in een Dance For Your Life. De jury bepaalt welke van de koppels afvalt. In de laatste drie liveshows is de stem van het publiek meteen doorslaggevend en zijn er geen dance-offs. De uiteindelijke winnaar wint een Amerikaanse dansstudie naar keuze, een geldprijs en, voorheen, een rol in een entertainmentproductie. Voormalige winnaars zijn Ivan Paulovich, Els Smekens, Floris Bosveld, Nina Plantefève-Castryck, Frederic De Smet en Danny Boom.

Format
Idols-bedenker Simon Fuller en Nigel Lythgoe bedachten het format. De Nederlandse versie begon in 2008. Een jaar later werd SYTYCD een Belgisch-Nederlandse coproductie en ging RTL 5 samenwerken met de Vlaamse zender VTM. Het eerste seizoen werd gepresenteerd door zangeres Elise van der Horst, later namen de Vlaamse An Lemmens en Dennis Weening gezamenlijk de presentatie voor hun rekening. In 2015 is Eline De Munck aangetrokken als presentatrice. De huidige jury bestaat uit Dan Karaty, Jan Kooijman, Ish Ait Hamou en Min Hee Bervoets. Eerder namen Jaakko Toivonen, Euvgenia Parakhina, Nicky Vernieuwe en Marco Gerris plaats in de jury.