Songfestival-loting: OG3NE in eerste helft finale

  • Geplaatst: Vrijdag 12 mei
Door: Televizier.nl

MUZIEK OG3NE staat tijdens de Songfestival-finale in de eerste helft van de show. Dat bleek donderdag bij de loting direct na de halve finale.

Nederland plaatste zich samen met negen andere landen voor de eindstrijd. De kersverse finalisten mochten na afloop van de voorronde zelf een lootje trekken met 'eerste helft' of 'tweede helft'. Amy trok voor OG3NE het beslissende papiertje.

Minder gunstig

Een plekje in de eerste helft van de show is doorgaans minder gunstig dan de tweede helft: gemiddeld komen de winnaars van het Songfestival vaker uit het laatste deel van de avond, zoals de Oekraïense zangeres Jamala vorig jaar.

Italië en Portugal

De eerste helft van de finale zit ook vol met topfavorieten. Bijvoorbeeld Italiaan Francesco Gabbani, die met zijn aanstekelijke Occidentali's Karma en zijn dansende aap op één staat bij de bookmakers. Maar ook de Portugese Songfestival-sensatie Salvador Sobral en de Armeense zangeres Artsvik zitten in het eerste deel van de show.

Blanche

OG3NE verdeelt de startplaatsen 1-13 verder met Azerbeidzjan, Denemarken, Hongarije, Israël, Kroatië, Moldavië, Oostenrijk, Polen en Wit-Rusland. In het tweede deel van de show staan onder meer de Belgische Blanche, de Zweedse hunk Robin Bengtsson op zijn loopband en de jodel-hiphop uit Roemenië.

Startvolgorde

De loting bepaalt alleen in welke helft de landen terechtkomen. De exacte startvolgorde wordt vastgesteld door de producers van het Songfestival, zodat ze een gevarieerde avond kunnen samenstellen. Ze willen bijvoorbeeld voorkomen dat er veel ballads direct na elkaar staan.

Slow down als derde

Douwe Bob stond vorig jaar al heel vroeg in de finale op het podium: Slow down was als derde act aan de beurt. Zelf had hij liever wat later in de show gezeten. The Common Linnets behaalden hun topnotering in 2014 vanaf de 24ste startpositie, dus bijna aan het einde van de avond.

Lees ook terug:
Ons liveblog over de tweede halve finale Reageren op dit artikel