Sophie Hilbrand over Dwars Door de Week

  • Geplaatst: Zaterdag 16 september
Door: Televizier.nl

AMUSEMENT In de nieuwsquiz Dwars door de week neemt Sophie ­Hilbrand met twee bekende gasten de opvallendste gebeurtenissen van de afgelopen week door aan de hand van sketches, filmpjes en imitaties. Onder anderen Paul Groot, Owen Schumacher, Roel Bloemen en Tim Kamps assisteren haar.

Wat voor programma wordt Dwars door week?

“Een satirisch amusementsprogramma waarin we een quiz spelen over het nieuws van de afgelopen week. Nieuws dat is opgevallen, maar ook kleiner nieuws waar je heel goede grappen over kunt bedenken. De quiz is daar een handige kapstok voor, net als de persiflages. Het maakt Dwars door de week anders dan we al kennen op televisie.”

Past de terreuraanslag in Barcelona er ook in?

“Er schijnen ‘humorwetten’ te zijn hoe dit soort ­onderwerpen te behandelen. De jongens van Koefnoen hebben daar veel ervaring mee en de eindredacteur heeft bij Arjan Lubach en De kwis gewerkt; hij is een en al comedy. Ik vertrouw op hun beslissingen.”  

Waarom past dit programma goed bij jou?

“Voor mij is het natuurlijk nieuw. Bij een terreuraanslag zou je eerder denken: Sophie gaat erheen om met mensen te spreken. Vorig jaar deed ik mee aan The roast of Gordon en ik vond die humor en die snelheid van het denken geweldig. Ik heb toen aangegeven bij BNNVara dat ik graag eens een satirisch programma zou maken. Tim Kamps en Roel Bloemen waren al bezig met de ontwikkeling van een dergelijk format. En opeens wilde Avrotros niet verder met Koefnoen en waren Paul en Owen beschikbaar. Zij wilden ook weer iets maken en zo kwamen we bij elkaar. Geweldig toch? Mijn humor is uiteraard niet het belangrijkste, maar in elk programma dat ik maak probeer ik altijd iets van lucht te blazen, zodat mensen ontspannen en weten dat er ook samen gelachen mag worden. Ik vind het ook heerlijk dat ik nu eens niet die meelevende, invoelende en niet-veroordelende Sophie hoef te zijn.” 

Ben jij een echt nieuwsmens? Krantje bij het ontbijt, Radio 1 aan op weg naar het werk… 

“Ik ben geen nieuwsjunkie. Ik kijk wel altijd het Journaal, maar het nieuws zit niet in iedere vezel. Ik ben wat gerichter geïnteresseerd: meestal is er één onderwerp waar ik alles over wil weten en waar ik me helemaal in verdiep. Al bereid ik me voor de vergaderingen voor dit programma natuurlijk elke keer goed voor.”

Dit seizoen presenteer je ook ­Hotel Sophie. We dachten dat je het ­rustig aan ging doen?

“Deze zomer was ik een maand vrij. En Hotel Sophie, waarin ik in gesprek ga met stellen over liefde, seks en intimiteit, is grotendeels opgenomen. Dus ik kan me verder helemaal richten op Dwars door de week.” 

Want we hadden natuurlijk moeten beginnen met de vraag: hoe gaat het met je?

“Het gaat héél goed met me, dank je wel. Ik heb ontzettend veel aan het maken van Sophie in de kreukels ­gehad. Door daar zo lang mee bezig te zijn, nam ik de oorzaken van mijn burn-out eindelijk pas echt serieus. Ik heb ingezien wat ik ­verkeerd deed. En daar heb ik nu ontzettend veel baat bij.”

Dwars door de week • vanaf zaterdag 16 september - 21.40 uur NPO 1Reageren op dit artikel