Studio Sport

SPORT Het is elke zondagavond vaste prik voor voetbalfans: om 19.00 uur met het bord op schoot kijken naar de samenvattingen van de eredivisie bij Studio Sport. Naast voetbal komen ook vele andere sporten voorbij in de ‘moeder aller sportprogramma’s’.

Studio Sport wordt sinds 5 april 1959 elke zondagavond uitgezonden. Het begint onder de titel Sport in Beeld, als samenwerking tussen de Avro, KRO, NCRV, Vara en VPRO. De allereerste redactiechef is sportjournalist Bob Spaak, die zelf commentaar geeft bij schaatsen, atletiek en voetbalwedstrijden. Mart Smeets zou hem later omschrijven als zijn voorbeeld en ‘de grote roerganger van de NOS als het om sport ging’.

Dagelijkse producties
Later krijgt het programma de naam NTS Sport, tot honkbalverslaggever Ed van Opzeeland in 1969 de huidige titel bedenkt. Van alleen een wekelijkse uitzending op de zondag groeit Studio Sport uit tot een begrip met dagelijkse producties.

Begintune
De begintune van Tonny Eyk wordt in 2004 verkozen tot de beste Nederlandse tv-tune aller tijden door luisteraars van het radioprogramma Antenne 2. De bekende tune ondergaat door de jaren heen wel wat veranderingen. Nadat de melodie in de jaren negentig plaatsmaakt voor een compositie van Stephen Emmer, wordt het oude geluid in 2001 weer in ere hersteld na aanhoudende verzoeken van kijkers.

Kijkcijfers
Als Talpa in 2005 de televisierechten op de samenvattingen van de Eredivisiewedstrijden wegkaapt, dalen de kijkcijfers op de zondag aanzienlijk. In 2008-2009 weet de NOS ze terug te winnen, waarna de kijkers eveneens massaal terugkomen.