Tegenlicht

INFORMATIEF Tegenlicht is sinds 2002 de actualiteitenrubriek van de VPRO. De omroep omschrijft het programma zelf als een ‘reeks informatieve programma’s, waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap’.

Tegenlicht beschouwt zichzelf als de eerste en enige future affairs-rubriek binnen het publieke bestel, zo valt te lezen op de website.

Analyses
Via originele, controversiële en gedegen analyses geeft Tegenlicht zijn kijk op nationale en internationale ontwikkelingen. De vorm waarin het onderwerp gebracht wordt, ligt niet vast. De ene keer wordt gekozen voor een reportage, de andere keer een documentaire of een debat.

Prijzen
Tegenlicht wordt diverse malen genomineerd voor prijzen en neemt er ook een paar in ontvangst. In 2003 krijgen ze een eervolle vermelding bij de Zilveren Nipkowschijf. Het daaropvolgende seizoen mogen ze de Nipkowschijf voor het beste televisieprogramma daadwerkelijk in ontvangst nemen. Ook de website van het programma valt twee keer in de prijzen, eenmaal met een Europrix Award en een keer met de Zilveren Prichettprijs.

Het programma komt voort uit de redacties van de programma’s DNW, 7dagen en Noorderlicht.