(T)ERROR volgt FBI-informant(2015)

  • 12 oktober 2017, 23:55 - 01:15 uur
  • NPO 2
Kijk nu

DOCUMENTAIRE In de 2Doc (T)ERROR krijgt FBI-informant Saeed opdracht vriendschap te sluiten met taliban-sympathisant en mogelijke terrorist Ali om erachter te komen wat die van plan is. Maar hoe betrouwbaar is de verzamelde informatie?

Niet iedereen zou het prettig vinden als een bevriende buurtgenoot informant van de FBI blijkt te zijn, maar de filmmakers van (T)ERROR kwam het goed uit. Ze volgen hun kennis Saeed 'Shariff' Torres tijdens een missie. Hij moet vriendschap sluiten met ene Ali Al-Akili, die uitspraken heeft gedaan waaruit zijn steun voor de taliban zou blijken.

Undercover voor de FBI

Noch de FBI, noch het vage doelwit van Shariffs onderzoek weet ondertussen van het filmplan. Shariff is een van de vele honderden freelancers die dicht bij een mogelijke terrorist moeten komen. Hij moet zo veel mogelijk informatie verzamelen en erachter komen wat de terrorist in spe van plan zou zijn. Maar is Torres wel te vertrouwen? De documentaire geeft een inkijkje in de undercoverwerkwijze van de FBI.

(T)ERROR

Regisseurs Lyric R. Cabral en David Felix Sutcliffe zijn er met (T)ERRROR in geslaagd een FBI-operatie te volgen. Cabral woonde in Harlem terwijl ze journalistiek studeerde en Torres was haar benedenbuurman. Jarenlang zag Cabral hem vrijwel dagelijks en kwam ze regelmatig bij hem over de vloer. Op een dag kreeg ze een telefoontje van hem: hij had iets dringends te melden, maar dan buiten zijn flat. Hij vertelde toen dat hij een dubbelleven leidde, informant was van de FBI en dat zijn appartement met surveillanceapparatuur behangen was. Zo begon het filmproject van Cabral en Sutcliffe.

  • Regisseur: Lyric R. Cabral, David Felix Sutcliffe
  • Componist: Robert Miller, Kevin Wilson
  • Acteurs: Saeed 'Shariff' Torres

Reageren op dit artikel