The Blacklist

SERIE The Blacklist is een Amerikaanse misdaadserie die in 2013 van start ging op de zender NBC. In Nederland zendt RTL 4 de serie uit.

Raymond ‘Red’ Reddington (James Spader) is de meest gezochte crimineel van Amerika. Ooit was hij werkzaam als officier van de marine, tot hij van de radar verdween. Hij rolde de misdaad in en bouwde daar een flinke reputatie op. Zo zeer, dat de FBI hem in de top 10 van meest gezochte criminelen plaatst. Red weet twintig jaar uit handen van de politie te blijven, maar besluit zich dan aan te geven bij de FBI. Hij biedt zijn hulp en expertise aan bij het opsporen van de misdadigers op zijn zwarte lijst, onder twee voorwaarden: dat hij niet vervolgd wordt, en dat hij mag samenwerken met Elizabeth ‘Liz’ Keen (Megan Boone), een jonge, pas afgestudeerde profiler van de FBI. De reden daarvoor is aanvankelijk onduidelijk, maar Red weet opvallend veel over Liz en haar huwelijk met Tom Keen (Ryan Eggold).

Eigen belangen
Met de hulp van Red weet Liz de ene na de andere gevaarlijke crimineel op te pakken, maar langzaam maar zeker wordt ook duidelijk dat Red zo zijn eigen belangen heeft bij het uit de weg ruimen van de criminelen. Naarmate de serie vordert wordt meer duidelijk over het verleden van Reddington en het verband tussen hem en Elizabeth Keen.

Lovend 
De serie, en met name het optreden van acteur James Spader, is lovend ontvangen door kijkers en critici. De acteur werd onder meer twee keer genomineerd voor een Golden Globe award en een Saturn award.