The handmaid's tale: een mislukte maatschappij

Kijk nu

NET GEMIST Vrouwen worden gezien als broedmachines in de sciencefictionreeks The handmaid’s tail. De met Emmy’s overladen reeks draait om een vrouw die zich verzet tegen de mannelijke machthebbers van een veranderd Amerika. De serie is nu te zien op Videoland.

Vrouwen hebben het niet makkelijk in The handmaid's tale. Deze serie speelt zich af in een nabije toekomst waarin ziekten en vervuiling massale onvruchtbaarheid hebben veroorzaakt. De spaarzame vrouwen die nog wel zwanger kunnen worden ('handmaids') worden eigendom van hooggeplaatste regeringsfunctionarissen.

Jonge vrouw

Offred (Elisabeth Moss) is een jonge vrouw die dat is overkomen: zij is eigendom van Fred Waterstone (Joseph Fiennes) en zijn vrouw Serena. Maar stiekem smeedt ze plannen om de liefde van haar leven en haar dochter terug te vinden.

Verhaallijnen

De reeks is relevanter geworden dan vooraf gedacht, vertelt Moss aan het Britse dagblad The Guardian. “Onderwerpen als genitale verminking, mensensmokkel, toenemende onvruchtbaarheid zijn belangrijk. Maar in mijn land (de V.S.) benaderen de verhaallijnen de realiteit veel meer dan we een jaar geleden verwacht hadden.”

Mislukte maatschappij

“Ik zou willen dat we hier over een fictieve mislukte maatschappij zouden praten. En dat ik zo blij was dat we dat zelf niet meemaken, omdat we een vrouwelijke president hebben. Ik zou zo graag willen dat dat het gespreksonderwerp was.” Niet dus, en dat komt volgens Moss doordat niet Clinton, maar Trump werd gekozen. “We leven in een heel andere tijd dan een jaar geleden.”

Emmy's

The handmaid’s tale was dit jaar een van de grote winnaars van de Emmy's. Op het tv-prijzengala won de serie maar liefst elf beeldjes, waaronder die voor beste serie en beste vrouwelijke hoofdrol. De reeks is vanaf nu te zien op Videoland.


Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag