The Hurt Locker: zenuwslopende Oscarknaller (2008)

  • 12 oktober 2017, 20:30 - 23:15 uur
  • Veronica

OORLOG In The Hurt Locker moet een Amerikaanse soldaat bommen onschadelijk maken in de chaos van Irak. Maar deze sergeant is zelf een ongeleid projectiel. De film sleepte in 2010 zes Oscars in de wacht.

Een groep Amerikaanse elitesoldaten krijgt een levensgevaarlijke opdracht in Irak: bommen ontmantelen in het heetst van de strijd. Sergeant James (Jeremy Renner) heeft de leiding over een getraind ontmijningsteam.

Waaghals

Dat James van zijn baan houdt, is zacht uitgedrukt. Het ontmantelen van een bom brengt hem in een soort emotionele roes. De dood laat hem schijnbaar onverschillig. Maar zijn collega’s zijn vastberaden om de laatste paar dagen die ze nog in Irak moeten werken te overleven. De waaghals sleept zijn ondergeschikten roekeloos mee in een gevaarlijk kat-en-muisspel met de vijand.

Ramadan

De opnames van The Hurt Locker in Jordanië vonden plaats tijdens de Ramadan, de heilige vastenmaand voor moslims. Dat was soms lastig als de crew wat wilde eten. Ze moesten zich verschuilen in tenten of hotels waar ze de ramen afdekten met tapijt. Dit uit respect en omdat het verplicht is in de Jordaanse wet.

  • Regisseur: Kathryn Bigelow
  • Scenario schrijver: Mark Boal
  • Componist: Marco Beltrami, Ray Beckett, Buck Sanders, Andrew Bonica, Simon Bysshe, Richard C. Franklin, Jamie H
  • Acteurs: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce, Ralph Fiennes
  • Prijzen: Genomineerd voor 9 Oscars, waaronder die voor beste cinematografie en beste acteur (Jeremy Renner). Won er 6, waaronder die voor beste scenario, beste regie en beste film. Genomineerd voor de Golden Globes voor beste scenario, beste regie en beste film. Genomineerd voor de Gouden Leeuw tijdens het filmfestival van Venetië.

Reageren op dit artikel
Meer video's van Bij Andy in de auto