The Martian: Aardappels telen op Mars(2015)

  • 11 oktober 2018, 22:30 - 01:20 uur
  • SBS 9

SCIENCE FICTION

Als een Marsmissie volledig in de soep loopt, blijft astronaut Mark Watney in zijn eentje op de Rode Planeet achter. Hij moet in leven zien te blijven tot de reddingsmissie Mars bereikt.

Daarvoor is in†The Martian†behoorlijk wat creativiteit nodig. Voor hij het weet is Watney (Matt Damon) op zoek naar antwoorden op vragen die nog nooit eerder bij hem op waren gekomen.

The Martian

'Hoe teel je aardappelen op Mars?' is er zo eentje. Na een hoop gefrŲbel†in zijn Marsbasis weet Watney met succes een paar aardappelplantjes te poten. Is-ie toch mooi de beste botanist op Mars.

Aardappelen telen op een dode planeet is natuurlijk knap, maar je bent er nog niet mee thuis. Als Watney NASA duidelijk heeft gemaakt dat hij nog leeft, moet hij ook nog zien te overleven tot het moment dat een reddingsmissie Mars bereikt. Dat kan nog wel een paar jaar duren. The Martian†biedt Watney dus volop†gelegenheid om zijn creativiteit en wetenschappelijke vernuft bot te vieren.

Humor

Ondanks alle tegenspoed weet Watney de moed er behoorlijk in te houden tijdens al zijn experimentjes. Hij†grapt zich een weg door zijn ruimtedagboek en maakt er dus het beste van. Ondertussen werken ruimtevaarttechneuten van over de hele wereld aan manieren om Watney levend van Mars af te krijgen.†

Met†The Martian†verfilmde†Blade Runner-regisseur Ridley Scott het gelijknamige boek van Andy Weir. Weir schreef dat boek op eigen houtje, zonder hulp van een uitgever, en publiceerde het in delen op zijn eigen website. Pas toen zijn zelfgefabriceerde e-book de bestsellerlijsten haalde, werden uitgeverijen wakker.


  • Regisseur: Ridley Scott
  • Scenario schrijver: Drew Goddard
  • Componist: Dafydd Archard, Ben Chick, Michael Fentum, Judah Getz, Hugo Adams
  • Acteurs: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael PeŮa
  • Prijzen: Genomineerd voor 7 Oscars, waaronder die voor beste special effects, beste scenario, beste acteur (Matt Damon) en beste film. Genomineerd voor de Golden Globe voor beste regie. Won die voor beste acteur (Matt Damon)en beste film.

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag