The Voice of Holland

AMUSEMENT Na Big Brother lanceert John de Mol met The Voice opnieuw een internationaal succesformat.

The Voice of Holland wordt in 2010 voor het eerst uitgezonden op RTL 4. Tot die tijd wordt gedacht dat Nederland na Idols, X Factor etc. talentenjachtenmoe is, maar The Voice blijkt een grandioos succes en overtreft zelfs de kijkcijfers van het eerste seizoen van Idols. De show trekt standaard meer dan twee miljoen kijkers, in het tweede seizoen gemiddeld zelfs drie miljoen. In 2012 wint The Voice de Gouden Televizier-Ring.

Stoelen
Onderscheidend element is dat de coaches de kandidaten aanvankelijk niet zien, maar alleen horen. Ze zitten met hun ruggen naar de talenten toegedraaid en als hun stemgeluid in de smaak valt, drukken ze op de knop om hun stoel om te draaien. Pas dan zien ze op wie ze gestemd hebben. Een talent is door zodra er een stoel omdraait. Als er meer dan één coach op de knop heeft gedrukt, mag de kandidaat kiezen door wie hij of zij begeleid wil worden.

Verschillende rondes
Eerst doen de kandidaten auditie voor de productie. Vervolgens vinden de blind auditions plaats, waaraan een geselecteerde groep talenten mee mag doen. Overleven ze die ronde, dan is het tijd voor de battles. Hierin strijden talenten van een coach tegen elkaar. Zo blijven alleen de beste talenten over voor de liveshows. Sinds het vierde seizoen kunnen de andere coaches een afgevallen kandidaat alsnog wegkapen door middel van de Steal. Dit kan echter maar één keer per seizoen.

Coaches
In het eerste seizoen zijn Jeroen van der Boom, mede-bedenker Roel van Velzen, Angela Groothuizen en Nick & Simon de coaches. Later vervangt Marco Borsato Jeroen van der Boom en neemt Trijntje Oosterhuis de plek in van Angela Groothuizen. Roel van Velzen maakt plaats voor Ilse DeLange en Ali B komt voor Nick & Simon in de plaats. In het zesde seizoen zitten Anouk en Montreal op de stoelen van Trijntje en Ilse.

Winnaars
Ben Saunders wint het eerste seizoen. In de daaropvolgende jaren winnen Iris Kroes, Leona Philippo, Julia van der Toorn en O’G3NE.

Presentatie
Martijn Krabbé en Wendy van Dijk, die eerder samen Idols en X Factor presenteerden, nemen ook de presentatie van The Voice voor hun rekening. In het eerste seizoen deed Martijn het tot aan de liveshows nog solo. Winston Gerschtanowitz nam de kijker mee backstage. Tegenwoordig doet Jamai Loman dat.