Tom Waes beklimt El Capitan(2012)

  • 19 mei 2017, 20:30 - 21:30 uur
  • NPO 3
Kijk nu

REPORTAGE Tom Waes wil El Capitan beklimmen. Deze granieten rotsformatie van 900 meter hoog is te vinden in het Californische Yosemite Park. Dat de beklimming zelfs voor ervaren klimmers als extreem zwaar geldt, houdt Tom niet tegen.

Van de sympathieke Belg Tom Waes krijgt niemand genoeg. Na twee achtereenvolgende seizoenen van Reizen Waes - die de VPRO uitzond - is het nu tijd voor Tomtesterom. Hiervoor gaat hij samen met zijn ‘klankman’ (geluidsman) Pascal Braeckman en cameraman Nico Surings op zoek naar extreme uitdagingen. In deze aflevering wil Tom El Capitan beklimmen. Deze granieten rotsformatie van 900 meter hoog is te vinden in het Californische Yosemite Park.

Uitdaging

De dagenlange beklimming geldt als extreem zwaar, zelfs voor de meest ervaren klimmers. Uiteraard laat Tom zich daar niet van weerhouden. Hij moet en zal de top bereiken, ook al betekent dit dat hij op grote hoogte moet slapen en zelfs zijn behoefte doen. Eén ding is zeker: dit is een uitdaging die Tom nooit zal vergeten.

Doodsangsten tijdens training

Omdat Tom nooit eerder heeft geklommen, roept hij de hulp in van de Belgische topklimmers Sean Villanueva en Nicolas Favresse. Zij willen hem eerst het een en ander over wandklimmen bijbrengen in de Ardennen. Hier oefent hij onder meer de moeilijke en gevaarlijke King Swing. Hiermee moet hij zich horizontaal maar liefst 500 meter verplaatsen. Al tijdens deze training staat Tom doodsangsten uit. “Ik ben zelden zo bang geweest. En dit is nog niets in vergelijking met El Capitan”, roept de presentator uit. Tijdens zijn klim op El Capitan komt Tom erachter dat klimmen niet alleen fysiek, maar ook mentaal zwaar is.

  • Aflevering: 1 El Capitan beklimmen

Reageren op dit artikel
Meer video's van Zondag met Lubach

Tips voor vandaag