Top Gear

AMUSEMENT Het Britse autoprogramma Top Gear wordt uitgezonden in 170 landen, waaronder Nederland. Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May presenteren de humoristische show jarenlang gezamenlijk, tot de BBC die eerste de laan uit stuurt.

Top Gear start in 1970. Dan wordt het nog gepresenteerd door anderen, die vooral gortdroog autonieuws brengen. In de jaren '90 komt Jeremy Clarkson zich ermee bemoeien en introduceert de humoristische toon die we nu kennen. Als hij in 1999 vertrekt, halveren de kijkcijfers van zes miljoen naar drie miljoen.

Formule op de schop
In 2002 gooien Jeremy Clarkson en Andy Wilman de formule van de show op de schop. Richard Hammond en Jason Dawe worden aangetrokken als presentatoren, in het tweede seizoen nieuwe stijl wordt die laatste opgevolgd door James May. Het programma duurt nu een uur in plaats van een half uur en nieuwe rubrieken als ‘Star In a Reasonably-Priced Car’ (een ster in een redelijk geprijsde auto), Power Laps en de Cool Wall doen hun intrede. Verder maakt The Stig zijn opwachting: een ongeïdentificeerde coureur die de besproken auto’s test op het Top Gear-circuit.

Emmy
In 2005 wint Top Gear een Emmy in de categorie ‘Non-Scripted Entertainment’. Omdat het programma natuurlijk wel degelijk gescript is, grapt Clarkson later in een uitzending dat hij de prijs niet heeft kunnen ophalen omdat hij te druk was met het schrijven van de scripts.

Roekeloos rijgedrag
Auto’s worden ongegeneerd afgekraakt, tot verdriet van sommige autofabrikanten, die dat terugzien in hun verkoopcijfers. Een ander punt waar sommigen over vallen, is het roekeloze rijgedrag van de presentatoren. In september 2006 heeft presentator Richard Hammond een ernstig auto-ongeluk tijdens de opnames. Even is er sprake van dat Top Gear definitief zal worden stopgezet, maar de presentator herstelt gelukkig volledig en het programma gaat door.

Schorsing
In maart 2015 haalt Clarkson zich de woede van de BBC op de hals als hij producer Oisin Tymon een klap verkoopt. De BBC schorst de presentator en brengt later naar buiten dat zijn contract niet verlengd zal worden. De toekomst van Top Gear staat nu op losse schroeven, want James May en Richard Hammond hebben aangegeven het programma niet zonder Clarkson te willen presenteren. Het Top Gear-trio tekent vervolgens een contract met Amazon. Het nieuwe programma met de drie presentatoren is vanaf volgend jaar voor het eerst te zien.

Chris Evans
De Britse publieke omroep komt volgend jaar met een nieuwe reeks van Top Gear met huidige radiopresentator Chris Evans.