Tip
Pointer

NPO 2

Reportageserie

NPO 2 25 oktober 2021 22:15 - 22:50

Zitten Nederlandse vissers op een zinkend schip?

Nederlandse vissers hebben het zwaar, zo blijkt wel uit Pointer. De opbrengst van hun vangst is gedaald, maar de brandstofkosten zijn sterk gestegen. Ook moeten ze zich aan steeds meer EU-regels houden. Kan de sector overleven in Nederland?

De vis wordt duur betaald, luidt een oude wijsheid. Maar anno nu valt dat wel mee. Of tegen, als je het vanuit het perspectief van de visserman bekijkt. In Pointer leggen vissers uit dat ze hun broodwinning zien verdampen.

Pandemie

De pandemie zorgde ervoor dat restaurants nauwelijks nog iets bij hen afnamen. De marge op een chique vis als de heilbot leverde daardoor geen 20 euro per kilo meer op, maar slechts 4,50. En er zat meer tegen de afgelopen tijd. De EU verbood pulsvisserij, een vismethode waarin veel Nederlanders hadden geïnvesteerd. Tel daarbij de explosief gestegen brandstofkosten en de toenemende regeldruk vanuit de EU op, en het is duidelijk: de sector heeft het zwaar. Overleeft de sector in Nederland, of bevinden de vissers zich op een zinkend schip?

Kijk direct

Over dit programma

Titel

Pointer

Aflevering

30 - De vis wordt duur betaald

Premiere

2021

Presentator

Teun van de Keuken, Anna Gimbrère

Zender

NPO 2

Omroep

KRO-NCRV

Genre

Informatief

Subgenre

Reportageserie

Land

NL

Ondertiteling

Ja

Bekijk ook