Opslaan

Broodje gezond

NPO 3

NPO 3 

4 Juni 2018

 21:00 - 21:35

Programma over voedselhypes en gezondheidsmythes met food-factcheckers Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris. Ze gaan op zoek naar de zin en onzin over voeding en gezondheid. Ze onderzoeken welke uitspraak een feit of een fabel is en maken duidelijk hoe de vork in de steel zit. Klopt de stelling, wat zegt het wetenschappelijk onderzoek nu echt en wat kunnen we nog eten of moeten we juist laten staan? Wat de ene dag nog gezond is, wordt de andere dag juist afgeraden. In de media buitelen dagelijks deskundigen en diƫtisten over elkaar heen met nieuwe uitspraken en adviezen over onze voeding: vlees is kankerverwekkend, sinaasappelsap is net zo slecht als cola, E-nummers zijn vergif en van brood word je dik. Tel daarbij de meningen van talloze gezondheidsgoeroes, de foodies en de fitgirls op en de voedselverwarring is compleet.
Er wordt steeds meer aandacht besteed aan de kwaliteit van voedsel. Maar Ersin en Marlijn ontdekken tot hun grote schrik dat er bij de bereiding ervan heel wat mis kan gaan. Wat gaat er precies fout en in hoeverre is dat slecht voor de gezondheid? Marlijn laat haar biefstukje en frietjes onderzoeken bij een toxicoloog en onderzoekt hoeveel fijnstof er eigenlijk vrijkomt bij het bakken van een portie aardappeltjes. Ersin reist af naar Belgiƫ om te kijken of ghee of toch olijfolie de beste manier is om in te bakken en onderzoekt hoeveel gif er in producten als chips en koekjes zit . En hoe zit het met de air-fryer... is dat het antwoord op een gezonde bereidingswijze? Dat zwart verbrand niet goed voor ons is weten we natuurlijk allang maar dat zelfs een licht gekleurd aardappeltje, koken op gas en een slechte afzuiging voor serieuze problemen kunnen zorgen... daar kijkt zelfs Broodje Gezond van op.
Opslaan

Over dit programma

Titel

Broodje gezond

Aflevering

4 - Bak en braad

Seizoen

3

Premiere

2018

Zender

NPO 3

Omroep

KRO-NCRV

Genre

Informatief

Land

NL

Resolutie

1080i