Opslaan

Nieuwsuur

NPO 2

NPO 2 

14 Juni 2018

 22:00 - 22:55

Het nieuws en sportnieuws met achtergronden, duiding en analyse.
In deze aflevering:

* Kamer wil snel debat over ontbreken dna-profielen
Minister Ferdinand Grapperhaus moet op korte termijn in de Tweede Kamer uitleg komen geven over het ontbreken van de dna-profielen van meer dan 21.000 criminelen in de dna-databank van Justitie. De voltallige Kamer steunt een verzoek van de SGP om daar nog voor de zomervakantie over te debatteren. Gisteren bleek uit onderzoek van Nieuwsuur dat mogelijk honderden strafzaken niet opgelost zullen worden omdat de dna-profielen ontbreken.

* Europese Centrale Bank stopt eind dit jaar met opkoopprogramma
De Europese Centrale Bank is van plan om zijn immense opkoopprogramma van leningen in september verder af te bouwen. Eind dit jaar, op 31 december, verwacht de ECB helemaal te stoppen met het opkopen van overheidsleningen. Nu wordt er maandelijks nog 30 miljard aan leningen opgekocht. Vanaf oktober wordt er maandelijks nog maar 15 miljard in de economie gestoken, totdat het programma helemaal stopt.

* Eindexamens voor eerste leerlingen laboratoriumschool Agora
Agora in Roermond is een middelbare school zonder roosters, vakken of cijfers. Het traditionele model is volledig losgelaten. Kinderen zijn zelf verantwoordelijk voor hun leerproces en worden heel erg vrij gelaten. Ze onderzoeken wat ze zelf interessant vinden in zogenoemde challenges. Nieuwsuur volgde twee leerlingen van de Agora-school en hun ouders in de examenperiode. Hebben ze hun diploma behaald en mag de vlag dus uit?

* Met schrijver Murat Isik terug naar de Bijlmer
Murat Isik won vorige maand de Libris Literatuur Prijs van 2018 met zijn boek Wees onzichtbaar. Het vertelt het verhaal van de Turkse Metin Mutlu. In 1983 komt hij als vijfjarige met zijn ouders en zijn zusje, via Duitsland, in de Amsterdamse Bijlmer terecht. "Een roman over migratie en opgroeien in Nederland", aldus de jury.

* Het WK Voetbal: einde aan uniforme nationale elftallen
Vandaag begint het Wereldkampioenschap voetbal (WK), van oudsher een kampioenschap tussen landen met hun eigen nationale identiteit. De spelers vertegenwoordigen hun land, zingen het volkslied en verdedigen de nationale kleuren. De eenheid van de natie wordt, paradoxaal genoeg, steeds meer verdedigd door teams met spelers die niet zijn geboren in het land dat ze vertegenwoordigen.

* Met sport:
Voetbal: Het WK is begonnen
Opslaan

Over dit programma

Titel

Nieuwsuur

Aflevering

161

Seizoen

2018

Premiere

2018

Zender

NPO 2

Omroep

NOS/NTR

Genre

Nieuws/Actualiteiten

Land

NL

Resolutie

1080i