Nieuwsuur

NPO 2

NPO 2 

12 Januari 2019

 22:00 - 22:40

Het nieuws en sportnieuws met achtergronden, duiding en analyse.
Met in deze uitzending:
* VVD'er Dijkhoff neemt afstand van het klimaatakkoord
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zegt dat de kans dat het klimaatakkoord letterlijk wordt uitgevoerd nihil is. Volgens hem is het niet zo "dat de politiek bij het kruisje tekent", zoals sommige partijen in de Tweede Kamer volgens hem lijken te willen.

In een interview in De Telegraaf is Dijkhoff kritisch over de opstelling van coalitiepartners D66 en ChristenUnie rond het akkoord. "D66 heeft al voordat het akkoord er was gezegd: het kabinet moet het gewoon uitvoeren. Nou dat ga ik niet doen." In Nieuwsuur reageren vanavond de VVD'ers van Liberaal Groen, het netwerk binnen de VVD dat een duurzame economische groei voorstaat. Te gast is politiek duider Arjan Noorlander.

* Op pad met de energiecoach
Dankzij de energietransitie zullen de kosten voor gas en licht vanaf komend jaar drastisch stijgen. En nu is het voor veel mensen met een minimum inkomen ook al erg moeilijk is om de energierekening te betalen. Gemeenten zetten energiecoaches in die mensen helpen te besparen op de energierekening. We gaan op pad met de energiecoach van de Gemeente Leeuwarden.

Te gast is Arjen Vliegenthart, directeur NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). "Na de zorgverzekering is de energienota het tweede wat mensen niet meer betalen als ze in financiële problemen komen. De gevolgen zijn meestal heel ernstig."

* Het bloedbad van Tulsa
Het is een van de zwartste bladzijden uit het racistische verleden van Amerika: Het bloedbad van Tulsa, in de staat Oklahoma in 1921. Geschiedenisboeken hebben altijd gezwegen over de rassenrellen waarbij mogelijk honderden zwarte burgers zijn gedood. En wat er naderhand met hun lichamen is gebeurd, is ook nooit opgehelderd. Maar nu, bijna 100 jaar later, komt daar mogelijk verandering in.
Opslaan

Over dit programma

Titel

Nieuwsuur

Aflevering

11

Premiere

2019

Presentator

Mariëlle Tweebeeke

Zender

NPO 2

Omroep

NOS/NTR

Genre

Nieuws/Actualiteiten

Land

NL

Resolutie

1080i

Kijk nu via on demand

NPO Start

NPO Start

Kijk nu