Nieuwsuur

NPO 2

NPO 2 

23 Maart 2019

 02:40 - 07:40

Het nieuws en sportnieuws met achtergronden, duiding en analyse.
  • Herdenking aanslag Utrecht: In Utrecht wordt vanavond een stille tocht gehouden om de slachtoffers van de aanslag van maandag te herdenken. Drie mensen kwamen om bij de aanslag in een tram.De verdachte, Gökmen T., is vandaag voorgeleid. Het Openbaar Ministerie heeft hem beschuldigd van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk. T. bekende schuld en zei dat hij alleen handelde.In de uitzending aandacht voor de herdenking. En: gebruikte T. zijn criminele verleden om aan wapens te komen?
  • Wie durft nog in Boeing 737 Max te vliegen?: Het Indonesische Garuda annuleert de aankoop van 49 Boeing 737 MAX-toestellen vanwege de twee dodelijke crashes in oktober en maart. De luchtvaartmaatschappij zegt dat hun passagiers het vertrouwen in het vliegtuig kwijt zijn.Met een paginagrote advertentie in verschillende kranten probeert Boeing het vertrouwen vandaag deels terug te winnen.Over de ontwikkelingen rondom de 737 MAX en wat Boeing betekent voor de Amerikaanse economie spreken we met VS-correspondent Arjen van der Horst en luchtvaartdeskundige Joris Melkert.
  • Duizenden vermisten in Mozambique: Het dodental in Mozambique, Malawi en Zimbabwe als gevolg van de orkaan Idai en de daaropvolgende overstromingen is opgelopen tot boven de 500. Er wordt gevreesd dat daar nog honderden doden bijkomen, als duidelijk wordt hoeveel meer slachtoffers er zijn gevallen in compleet ondergelopen dorpen en grotere plaatsen.Correspondent Bram Vermeulen is in Mozambique. In de uitzending vertelt hij wat hij daar aantreft.Ook spreken we met waterbeheer-expert Micha Werner. Hij is betrokken bij het opzetten van een waarschuwingssysteem voor cyclonen en hoogwater in Mozambique.
  • Boekenweek: ode aan vergeten schrijvers: Vergeten schrijvers en hun niet meer gelezen romans zijn natuurlijk van alle tijden en alle culturen, maar in Nederland lijkt er in dit opzicht meer aan de hand. Een dode schrijver is hier al snel een schrijver die er niet meer toe doet.Schrijver Jan Siebelink heeft daarom een bijzonder boekenweekgeschenk geschreven: een ode aan een door hem bewonderde, maar bij het grote publiek vergeten schrijver.
Opslaan

Over dit programma

Titel

Nieuwsuur

Aflevering

79

Seizoen

2019

Premiere

2019

Zender

NPO 2

Omroep

NOS/NTR

Genre

Nieuws/Actualiteiten

Land

NL

Resolutie

1080i

Kijk via on demand

NPO Start

NPO Start

Kijk