Nieuwsuur

NPO 2

NPO 2 

15 April 2019

 22:00 - 22:45

Het nieuws en sportnieuws met achtergronden, duiding en analyse.
Met in deze uitzending:

* Radicalisering
Afgelopen maand werd de wereld en Nederland opgeschrikt door twee aanslagen met verschillende soorten daders. In Nieuw Zeeland schoot een extreemrechtse terrorist tientallen mensen dood. In Utrecht schoot een man met mogelijk jihadistische motieven vier trampassagiers dood.
Nieuwsuur bericht vandaag en morgen over de radicalisering van extreemrechts aan de ene kant tot jihadisten aan de andere. Wat zijn de verschillen. En, zijn er ook overeenkomsten? In de reportage van vanavond spreken we met een van de eerste jihadisten in Nederland: Jason Walters, ooit lid van de Hofstadgroep. En in Noorwegen spreken we een neonazi die jarenlang extreem gewelddadig was.

* Paul Blokhuis over vaccinaties
De mazelen zijn terug van weggeweest. Wereldwijd worden besmettingen gemeld, zoals in Den Haag, New York en in Duitsland. Het stelt overheden en kinderdagverblijven voor nieuwe dilemma's.
In de Duitse deelstaat Brandenburg heeft het parlement afgelopen donderdag besloten tot een verplichting van inenting op alle kinderdagverblijven. Wat moet er in Nederland gebeuren? Vanavond in de uitzending: Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis.

* Milieuclubs eisen stop boskap van Staatsbosbeheer
Wel 63 Nederlandse milieuorganisaties eisen van Staatsbosbeheer dat ze stoppen met het omhakken van bomen. Het omhakken van klein bosareaal schaadt volgens de milieuorganisaties hen zowel het klimaat als biodiversiteit. Bij de milieuclubs die pleiten voor de stop op boskap horen grote organisaties zoals Urgenda, WNF, Natuurmonumenten, de Vogelbescherming, Natuur&Milieu.
Vanavond in de studio: Harrie Hekhuis van Staatsbosbeheer

* Sport:
Voetbal: vooraf: Juventus-Ajax
Algemeen: interview met voorzitter NOC*NSF Van Zanen-Nieberg
Opslaan

Over dit programma

Titel

Nieuwsuur

Aflevering

103

Seizoen

2019

Premiere

2019

Zender

NPO 2

Omroep

NOS/NTR

Genre

Nieuws/Actualiteiten

Land

NL

Resolutie

1080i

Kijk via on demand

NPO Start

NPO Start

Kijk