Opslaan

3Doc: Hummus! the movie

Gek op kikkererwtenpuree

NPO 3

NPO 3 

14 Juni 2018

 21:35 - 22:50

Of ze nu joods, christen of moslim zijn: bijna alle inwoners van Israël zijn dol op hummus. Een documentairemaker volgt drie culinair onderlegde hummusfans over hun passie voor de smeuïge kikkererwtenpuree.
In Israël zijn christenen, moslims en joden het over maar weinig zaken eens. Maar dat hummus heerlijk is, dat weten alle drie de bevolkingsgroepen van dit land maar al te goed. Dit feit inspireerde filmmaker Oren Rosenfeld om een documentaire over de kikkererwtenpuree te maken. Centraal staan drie hummusfans, uit elke bevolkingsgroep één: Jalil Dabit, een christelijke restauranteigenaar; Suhaila al Hindi, een hardwerkende moslima die een restaurant runt om haar familie te onderhouden en Eliyahu Shmueli, een goedlachse jood die een hele keten restaurants bezit. Hij vertelt dat het gerecht magische verbindingskrachten heeft. "Ik heb lange tafels. Mensen die elkaar niet kennen, eten daardoor met elkaar. Als ze samen eten, gaan ze samen praten en mengen ze."

Hummus

Aan het woord komt ook een zanger die een afwijkende mening over het gerecht heeft. Aluf Abir ziet met lede ogen aan dat de regio zo onrustig is en heeft een merkwaardige verklaring. "Er moet een overeenkomst tussen alle bevolkingsgroepen zijn die van iedereen idioten maakt. Maar wat? Ik denk dat het de hummus moet zijn, een andere verklaring is er niet."
Opslaan

Over dit programma

Titel

3Doc: Hummus! the movie

Premiere

2015

Zender

NPO 3

Omroep

KRO-NCRV

Genre

Informatief

Land

IL

Resolutie

1080i