Mama ging bij een sekte

Geplaatst op 23 Mei, 14:16

Marijke was acht jaar toen haar moeder het gezin verliet om zich aan te sluiten bij een religieuze sekte waar ze verschrikkelijke misdaden pleegde. Marijke wil weten hoe het met haar moeder zo ver heeft kunnen komen.
De 2Doc: De hoofdvrouw vertelt het verhaal van Marijke die er als achtjarige achter kwam dat haar moeder het gezin had verlaten. Ze begreep maar niet waarom. Marijke is inmiddels 38 jaar oud en heeft nooit meer contact gehad met haar moeder. In deze documentaire van regisseur Hester Overmars gaat ze op zoek naar het verhaal van haar moeder. Zij heet Aagje en verliet haar gezin om zich aan te sluiten bij de religieuze sekte Gemeente Gods. Aagje werd de hoofdvrouw van sekteleider Sipke Vrieswijk. Ze pleegden verschrikkelijke misdaden waarvoor ze uiteindelijk werden veroordeeld tot TBS met dwangverpleging. Marijke probeert nu een samenhangend verhaal te maken van de ingrijpende gebeurtenissen. Ze wil weten hoe het met haar moeder zo ver heeft kunnen komen.

Opgepakt in Engeland

De religieuze sekte Gemeente Gods waar Marijkes moeder Aagje zich bij aansloot, bestond tussen 1975 en 1998. Leider Sipke Vrieswijk (1928) is een voormalig verzekeringsagent uit Wouterswoude. De sekte komt in 1987 landelijk in het nieuws wanneer een plaatselijke actiegroep de leden beschuldigt van seksueel misbruik, hersenspoeling en afpersing. De politie wordt diverse keren ingeschakeld. In 1993 vluchten Vrieswijk en zijn vriendin Aagje naar het buitenland. Ze worden in 1997 opgepakt in Engeland en uitgeleverd aan Nederland. Ze gaan de cel in wegens misbruik en verkrachting van minderjarige meisjes.