Waar is het schnitzelparadijs?

Geplaatst op 12 December, 11:47

Joris Vermeer gaat op zoek naar de geschiedenis van bekende gerechten. Hij begint met de schnitzel. Uiteraard gaat hij daarvoor naar Wenen, maar ook de Achterhoek en Milaan claimen het gepaneerde lapje vlees.
Weinig gerechten Oostenrijkser dan de wienerschnitzel, zou je denken. Niets is minder waar, zo ondervindt Joris Vermeer in de eerste aflevering van een nieuwe reeks De aardappeleters. Zijn culinaire ontdekkingsreis leidt hem in dit geval naar de Achterhoek, een Milanese kathedraal en uiteraard naar Wenen. Onderweg hoort hij verhalen over de gepaneerde lap vlees, die prachtig zijn, maar lang niet altijd 100 procent kloppen. “De verhalen over de schnitzels, dat de goudgele broodkruim van de korst symbool staat voor het goud van de overwinning, dat is echt een vroege vorm van fake news. Maar ja, je hebt hier te maken met een nationaal gerecht, dus daar zijn destijds fantastische verhalen omheen verzonnen, die in daarna alleen maar groter zijn geworden.”